TZ: INI Project otevírá nový Prostor na Žižkově rezidencí Marka Thera a dalšími akcemi

INI Project otevírá nový Prostor na Žižkově rezidencí Marka Thera a dalšími akcemi / Praha / 10. – 12. 11. 2017

INI Project otevírá nový Prostor na Žižkově rezidencí Marka Thera a dalšími akcemi

10. – 12. 11. 2017

Nezisková organizace INI Project působící v oblasti současného umění se přesouvá na Žižkov do nového Prostoru na adresu Jeronýmova 88/9 (roh ulice Husitká a Jeronýmova). Slavnostní otevření proběhne v pátek 10. 11. 2017 od 19:00. Provoz bude zahájen ve spolupráci s novým rezidentem Prostoru, vizuálním umělcem Markem Therem. Kromě pátečního zahajovacího večírku, na kterém zahraje Step By Step, bude Prostor otevřen během celého víkendu. V sobotu 11. 11. program začne brunchem a diskuzí redaktorek časopisů a internetových platforem výtvarné kritiky „East Art Mags“ a v neděli 12. 11. bude pokračovat promítáním filmů v autorské selekci Marka Thera. Během celého víkendu bude v Prostoru otevřen bar a veškerý program bude volně přístupný veřejnosti.

Prostor zaměřený na proces tvorby

INI Project je nezávislá platforma působící v oblasti současného umění již od roku 2010. Charakteristikou projektu je hledání netradičních formátů jeho prezentace a podpory. Od roku 2013 se vlajkovým projektem stal Prostor do nedávna sídlící v budově Bubenké 1 na Letné (tzv. „Orco“). Prostor, který dispozičně připomínal spíše ateliér, než klasickou galerii, hostil několik desítek umělců, kritiků, teoretiků i uměleckých skupin a dvojic. Během jejich dvouměsíčních rezidencí zde vznikaly série performance, pop up výstavy, autorská čtení, výzkumné projekty, workshopy a další akce zaměřené na proces vzniku nového díla či rozvoj rozpracovaných idejí, spíše než finální produkt. Z důvodu rekonstrukce budovy původního sídla, ale také potřeby více otevřít program veřejnosti, se INI Project / Prostor přesouvá do obchodního parteru na roh ulic Husitská a Jeronýmova. Formát fungování Prostoru jako rezidenčního ateliéru pokračuje – v součinnosti s rezidenty chceme dál ukazovat proces tvorby a činnosti, které se odehrávají se ještě před vystavením hotového díla nebo paralelně s autorovou výstavní nebo teoretickou činností. V rámci Prostoru mohou umělci či kurátoři konfrontovat své aktuální záměry s veřejností, zvát si sem hosty, kteří je inspirují a volně jej přetvářet například v dílnu, studovnu, kancelář nebo kuchyni. Díky novému sídlu bude Prostor mnohem více otevřen také okolnímu dění a připojí se k vznikající “galerijní čtvrti” na Žižkově, kde sídlí mimo jiné Galerie 35m2, Drdova Gallery, Hunt Kastner a další organizace.

Rezidence Marka Thera

V rámci otevření Žižkovského Prostoru bude zahájena tříměsíční rezidence Marka Thera, který ve spolupráci s Optiqa představí nový model brýlí a poodhalí proces vlastní tvorby během několika veřejných akcí a setkání. Mark Ther (1977) pracuje zejména v médiích filmu a videa, ale také kresby a instalace. Jeho tvorba se vyznačuje camp a queer estetikou, referencemi k popkultuře a často také potlačenými náměty. Therovy filmy mluví jazykem hudebních videí stejně jako narativních konvencí hraného filmu a osobní reportáže a poskytují komické odlehčení důležitých sociálních otázek. Mark Ther je laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2011.

Mezinárodní diskuse East Art Mags

Během otevíracího víkendu proběhne také diskuse v rámci programu Ceny Věry Jirousové pro kritiky výtvarného umění. Bude věnována středoevropské a východoevropské platformě pro výtvarnou kritiku East Art Mags. Pozvání do diskuse přijaly hostky ze čtyřech zemí, Cristina Bogdan reprezentující přední rumunský umělecký časopis Revista Arta, Karolina Plinta zastupující polský Magazyn Szum, Klára Peloušková z české internetové platformy Artalk.cz a Gergely Nagy z maďarského artportal.hu. Tato platforma zajišťuje kulturní výměnu ve střední a východní Evropě a soustředí se i na navazování kontaktů mezi zúčastněnými zeměmi. Ústředními otázkami diskuze tak budou témata jako je periferní kritika, proč je potřeba publikovat v angličtině o našem regionu a proč o sobě víme tak málo. Diskuze se uskuteční v rámci doprovodného programu Ceny Věry Jirousové 2017.

UMA Audioguide a Cena Věry Jirousové

INI Project je kromě Prostoru také organizátorem vzdělávací iniciativy UMA Audioguide a  Ceny Věry Jirousové pro začínající a etablované kritiky současného umění. V rámci zmíněných projektů se zaměřujeme zejména na proces umělecké tvorby, její kritickou reflexi a zprostředkování širšímu publiku. Usilujeme o to být otevřenou iniciativou, která působí lokálně a vychází z prostředí místní umělecké scény, ale má zároveň co nejširší oborové, geografické i společenské přesahy. INI Project se profiluje jako feministická instituce, ve smyslu prosazování etické spolupráce a odpovědnosti, inkluzivního přístupu ad.

---

Program na celý víkend:

Pá. 10. 11. od 19:00 akce "Versace" pod dozorem Marka Thera

Otevření nového prostoru, zahájení rezidence Marka Thera a spuštění nového webu INI Project. Za spolupráci děkujeme společnosti Modernista.

So. 11. 11. od 13:00 "East Art Mags" brunch a diskuze redaktorek časopisů a internetových platforem výtvarné kritiky: Cristina Bogdan z rumunské Revista Arta, Karolina Plinta z polského Szum, Klára Peloušková z Artalk.cz a Gergely Nagy z maďarského artportal.hu budou debatovat o projektu East Art Mags. Diskuze proběhne v angličtině. Moderátor diskuze: Piotr Sikora

Více na samostatné události: https://www.facebook.com/eastartmags/

So. 11. - Ne. 12. 11. INI KINO

Ve spolupráci s Markem Therem a Optiqou vybíráme videa a filmy. Promítáme téměř po celý den.

Program INI Project je v roce 2017 podpořen dotací Ministerstva kultury České republiky, Státním fondem kultury ČR a městskou částí Praha 7

INI Project, z.s.

Jeronýmova 88/9

Praha 3

130 00

www.iniproject.org

info@iniproject.org