Vichřice způsobila na památkách milionové škody

31. 10. 2017ČTK Infoservis

Škodu na památkách ve své správě, kterou způsobila nedělní vichřice, vyčíslil Národní památkový ústav (NPÚ) zatím na téměř 4,5 milionu korun. ČTK to dnes řekl mluvčí NPÚ Jan Cieslar. Částka podle něj ale ještě není konečná. Asi největší škodu za přibližně 700.000 korun památkáři evidují na zámku ve Valči na Karlovarsku, kde byla poškozena střecha a následně do budovy zatekla voda. Menší škody se řeší nebo už jsou vyřešeny vlastními silami, u těch větších se vše řeší s pojišťovnou, doplnil mluvčí.

Největší škody pracovníci NPÚ zaznamenali na památkách v Karlovarském, Ústeckém, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji. Na Sychrově popadané stromy poničily historický litinový plot a škoda je tam přibližně půl milionu korun. Půlmilionová škoda je hlášena i z Veltrus, kde kromě škod na budovách a oplocení padlo v zámeckém parku 72 stromů.

Třísettisícovou škodu hlásí Libochovice či Krásný dvůr, kde vichřice poničila nedávno zrestaurovaný a veřejnosti otevřený novogotický templ. V Praze vítr poničil střechu územního odborného pracoviště v ulici Na Perštýně, kde je podle mluvčího škoda asi 250.000 korun.

Kasteláni ale byli podle něj o blížící se vichřici dopředu informováni, a mohli tak přijmout preventivní opatření - některé akce byly dopředu zrušeny. V několika případech musely být předčasně ukončeny prohlídky. "Z důvodů bezpečnosti pak byly uzavřeny zámecké parky a zahrady. Na hradě Pernštejn spadlo několik stromů, obdobná situace byla i ve Slatiňanech či na Lemberku.

Spadané větve jsou v mnoha dalších parcích a zahradách. Na řadě památkových budov pak odlétly střešní tašky, hlášeny jsou i rozbité okenní tabulky.

NPÚ spravuje stovku státních hradů, zámků a dalších památek, v posledních letech jim stále roste návštěvnost. Letos je do konce září vidělo 5,167 milionu návštěvníků. Výnosy ze vstupného či z pronájmů činí až polovinu rozpočtu instituce.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK