Kraj zaplatí nový depozitář jičínského muzea

31. 10. 2017ČTK Infoservis

Nový depozitář Regionálního muzea a galerie v Jičíně zaplatí Královéhradecký kraj. Muzeum se potýká s nedostatkem prostor pro uložení sbírkových předmětů. Depozitář vznikne do dvou let v areálu fary v městské části Robousy. ČTK o tom informoval Michal Friček z krajského úřadu.

"Jelikož na projekt výstavby nového depozitáře neexistuje vhodný dotační titul, zavázala se krajská rada stavbu financovat. Tento záměr schválilo Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje," uvedl Friček.

Celkové náklady by měly být asi 35 milionů korun, z toho čtyři miliony by měly jít na demolici současné stavby, aktualizaci projektu, získání stavebního povolení a na dozor při výstavbě.

"Novostavba s napojením na veřejné sítě, včetně vybavení nábytkem a regálových úložišť pro sbírkové předměty s řízenou teplotou a vlhkostí prostředí vyjde na 31 milionů korun. Investice má být rozdělena do nadcházejících dvou let," uvedl Friček.

Náměstkyně hejtmana zodpovědná za školství a kulturu Martina Berdychová označila nynější uložení sbírek za nevyhovující. "Současná situace uložení sbírkových předmětů je za hranicí únosnosti a nevyhovuje ani požadavkům zákona. Některé předměty jsou například uloženy na chodbách jičínského zámku, kde pro ně nejsou vhodné klimatické podmínky a není zajištěna jejich bezpečnost. Jiné předměty jsou v komerčním pronájmu, což je velice nákladné," uvedla Berdychová.

V areálu fary v Robousích by měl do roku 2019 být přízemní objekt depozitáře s funkčním podkrovím, zázemí pro příjem, ošetření a evidenci sbírkových předmětů, zázemí pro zaměstnance a technické zázemí provozu. Pro sbírky objekt nabídne plochu 740 metrů čtverečních.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK