TZ: Uměleckoprůmyslové museum v Praze otevírá bránu. Po náročné rekonstrukci muzeum přivítá první návštěvníky 15. listopadu

26. 10. 2017Artalk Infoservis

Uměleckoprůmyslové museum v Praze otevírá bránu. Po náročné rekonstrukci muzeum přivítá první návštěvníky 15. listopadu / Uměleckoprůmyslové museum v Praze / Praha / 26. 10. 2017

Uměleckoprůmyslové museum v Praze otevírá bránu. Po náročné rekonstrukci muzeum přivítá první návštěvníky 15. listopadu

Od 15. do 17. listopadu bude muzeum přístupné zdarma

Uměleckoprůmyslové museum v Praze přivítá první návštěvníky v běžném provozu od 15. listopadu 2017 otevřením první výstavy Director´s Choice – Výběr ze sbírek, kterou bylo možné připravit ze sbírek muzea po převzetí budovy v květnu tohoto roku. Výstava představí mistrovská díla ze všech oborů uměleckého řemesla, užitého umění a designu, mimořádná svým provedením či významem. Její osu tvoří reprezentativní výběr ředitelky muzea Heleny Koenigsmarkové určený pro publikaci vydanou londýnským nakladatelstvím Scala Arts & Heritage Publishers v edici Director’s Choice, která ukazuje sbírky světových muzeí pohledem jejich ředitelů. Prostřednictvím příběhů těchto vybraných předmětů výstava přibližuje i osudy sbírek v dobách společenských proměn. Unikátní díla „s příběhem“ jsou součástí výběru téměř tří set exponátů ze všech muzejních sbírek, od nábytku a skla až po oděvní módu, šperk, hračku či fotografii. V třiceti tematických celcích je zachycen vývoj uměleckého řemesla od gotiky a renesance až do 20. století, zastoupeného pracemi Alfonse Muchy, Františka Drtikola, Pavla Janáka, Ladislava Sutnara, Františka Víznera a dalších.

Zároveň se muzeum otevře v období od 15. listopadu do 17. prosince i pro muzeum netypickým aktivitám. Pod zastřešujícím názvem UPkemp to budou přednášky, promítání, čtení a křty nových knih či módní přehlídka Vyšší odborné školy oděvního návrhářství. O víkendu se muzeum otevře rodinám a nabídne divadelní představení či tvořivé workshopy pro děti. Nebude chybět ranní cvičení jógy přímo v sálech muzea. Smyslem UPkempu je nabídnout návštěvníkům každý den kromě výstavy i nějakou jinou aktivitu a tím se s prostory muzea, kam se před rekonstrukcí veřejnost nedostala, seznámit. V novém roce tyto sály už obsadí další výstavy a postupně i nová stálá expozice. UPkemp se může stát zárodkem budoucích doprovodných programů muzea.

Po rekonstrukci obnovuje svoji činnost také Knihovna Uměleckoprůmyslového musea v Praze, která je největší českou veřejnou odbornou knihovnou specializovanou na volné a užité umění, architekturu a design. Fondy knihovny jsou budovány od roku 1887, kdy se knihovna poprvé otevřela veřejnosti. Ve studovně byl zachován původní mobiliář Josefa Schulze a také barokní knihovní skříně z piaristického kláštera v Benešově, zabudované sem při stavbě muzea v letech 1897 až 1900. Knihovna bude otevřena od úterý do soboty.

V nově zbudované hale v parteru muzea s přístupem přes zahradu ze Široké ulice, a to nejenom pro návštěvníky omezené v pohybu, ale pro všechny, se otevírá rozšířený muzejní obchod firmy  Modernista. Nyní nabízí velký výběr odborných knih a časopisů o designu, užitém umění, repliky originálů předmětů zastoupených ve sbírkách UPM, soudobý český design, originální autorskou módu a doplňky a drobné upomínkové předměty. Pro veřejnost je otevřena restaurace a kavárna Času dost s pestrým, moderním jídelním lístkem.  Pokračovat budou oblíbené programy muzejní edukace, která má nyní k dispozici též modernizovaný a rozšířený prostor pro práci zejména s dětmi. Ve víkendových aktivitách chce spolupracovat i kavárna.

Uměleckoprůmyslové museum se otevírá po tříleté rekonstrukci, která byla financovaná z vládního Programu péče o národní kulturní poklad nákladem více než 266 miliónů korun. Tato rekonstrukce přinesla trojnásobné zvětšení výstavního prostoru ve zvýšeném přízemí a dvojnásobné zvýšení ploch pro stálou expozici, celkem tedy 2750 m2 výstavní plochy. To je možné I jen díky druhému investičnímu projektu centrálního depozitáře ve Stdůlkách, kam byly po jeho dokončení v roce 2016 přemístěny nejenom z historické budovy všechny sbírky a související péče o ně. UPM je tak dnes rozšířeno o druhé moderní pracoviště. Naposledy zpřístupnilo po rekonstrukci pobočku zámek v Kamenici nad Lipou v roce 2008.

Muzeum bude otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 h.

Vstupné do muzea bude 100 Kč (snížené 60 Kč).