Hradecké muzeum ukončí provoz z důvodu rekonstrukce

26. 10. 2017ČTK Infoservis

Provoz Muzea východních Čech v Hradci Králové bude kvůli plánovaným opravám ukončen 5. listopadu. Stěhování sbírek už začalo, zbývají už jen tři poslední výstavy. Opravy začnou v lednu příštího roku. ČTK to dnes řekl Jaroslav Zámečník z muzea.

Zřizovatelem východočeského muzea je Královéhradecký kraj a investorem opravy město Hradec Králové. "Výstavy v prostoru muzea budou moci lidé navštívit ještě v neděli 5. listopadu. Otevřeno je denně mimo pondělí od 09:00 do 17:00," uvedl Zámečník.

Výjimkou bude podle něj nedělní program pro děti a muzeum se na krátko otevře ještě na začátku prosince, kdy se uskuteční tradiční Muzejní adventní trh. "Adventní trh plánujeme na 1. až 3. prosince. Sály by měly být už vyklizené, proto by návštěvníci mohli ocenit větší zastoupení prodejců. Poté se budova muzea na více než rok z důvodu plánované rekonstrukce definitivně uzavře," uvedl.

Oprava budovy muzea na Eliščině nábřeží bude stát asi 73 milionů korun a hotova by měla být v polovině roku 2019. V budově vzniknou nové výstavní prostory, část z nich bude nově spravovat přímo město. Z terasy u kopule na střeše bude nově výhled na část centra města podél labského nábřeží.

Stavbaři také opraví, nebo vymění okna, opraví vitráže a zrestaurují obložení, do něhož jsou okna vsazena. Obnova čeká i omítkovou a cihlovou fasádu, restaurátoři odborně ošetří sádrové a štukové omítky, kašnu, rampy, schodiště a sochy. Na rekonstrukci budovy muzea by pak měla navazovat obnova přilehlého parčíku za objektem u Kotěrovy ulice.

Secesní muzejní budova byla postavena podle návrhu architekta Jana Kotěry v letech 1909 až 1912 a patří k nejvýznačnějším stavbám Hradce Králové. V roce 1995 bylo muzeum prohlášeno národní kulturní památkou. Hradecká radnice investovala do oprav muzea již v minulosti, například v květnu 2002 se muzeum otevřelo po tříleté opravě za více než 70 milionů korun. O dva roky později restaurátoři za dva miliony korun opravili dvě keramické sochy.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK