Aktivista obarvil vodu ve fontáně di Trevi

26. 10. 2017ČTK Infoservis

Aktivista obarvil vodu v římské fontáně di Trevi načerveno

Italský aktivista Graziano Cecchini obarvil vodu v ikonické římské fontáně di Trevi načerveno. Anarchistický umělec svým činem protestoval proti korupci v Římě, uvedla agentura ANSA. Cecchini tak učinil už podruhé, poprvé to bylo před deseti lety. Cecchinimu se podle svědků podařilo vylézt na fontánu a nalít do ní červené barvivo. Z místa jej odvezla policie, prostor kolem byl ohrazen.

Aktivista uvedl, že jeho protest se rovná "zvolání, že Řím není mrtev, ale stále žije a město je připraveno se opět stát hlavním městem umění, života a renesance".

"Činy jako tento jsou znakem ignorance a absence občanské uvědomělosti," řekl zástupce starosty Luca Bergamo.

Není to přitom poprvé, co Cecchini vodu ve fontáně obarvil. V roce 2007 se k jeho činu přihlásilo pravicové uskupení Azione futurista 2007. Skupina uvedla, že činem protestovala proti výši nákladů určených na organizaci římského filmového festivalu. Červené barvivo mělo podle aktivistů odkazovat na červený festivalový koberec. Vodu fontány aktivisté obarvili také ve snaze dosáhnout vítězství pomocí barvy nad "šedivou" střední třídou.

V roce 2008 stál Cecchini za dalším happeningem: po slavných Španělských schodech poskakovaly v polovině ledna tisíce barevných balonků. Italské televizi TG5 tehdy řekl, že používá "umění, pokud se toto dá nazvat uměním, aby zdůraznil náš neklid". Podle něho se po Španělských schodech rozběhlo půl milionu balonků.

Fontánu, jejíž sochařskou výzdobu stvořil v 18. století Nicola Salvi, proslavil Felliniho film Sladký život s Anitou Ekbergovou a Marcellem Mastroiannim v hlavních rolích. Koupel obou hlavních hrdinů filmu ve fontáně di Trevi patří mezi nejslavnější scény dějin světové kinematografie.

Právě díky tomuto filmu je fontána jedním z nejnavštěvovanějších míst Říma. Každý rok do ní turisté vhodí mince za 200.000 eur (5,1 milionu Kč), které po pravidelném čištění fontány připadnou úřadu na ochranu památek.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK