Objev vzácné výmalby v klášteře v Žatci

25. 10. 2017ČTK Infoservis

Při restaurátorském průzkumu kapucínského kláštera v Žatci byly objeveny cenné barokní a klasicistní výmalby. Restaurátoři je objevili pod novějším nátěrem při přípravných pracích na plánovanou rekonstrukci. Malby jsou vzácné jak stupněm zachovalosti, tak především svým rozsahem. Jsou prakticky všude, včetně sklepa. Novinářům to dnes řekl projektant rekonstrukce Petr Bažant.

"Je to šablonovitá výmalba zhruba z 18. a 19. století. Je to výmalba převážně s rostlinnými motivy a geometrické tvary. Rostlinné motivy jsou převážně květinové, a ovoce všeho druhu," uvedl Bažant. Objev restaurátory překvapil zejména z toho důvodu, že kapucíni byli spíše řádem, který své budovy příliš nezdobil. Výmalba kláštera v takovém rozsahu je podle Bažanta unikátní v celém Česku, možná i v Evropě.

Restaurování těchto maleb nechali zastupitelé Žatce zahrnout do plánované rekonstrukce kláštera. Její cena se sice zvýší o 12 milionů korun, návštěvníkům ale odhalí klasicistní výzdobu v co největším možném rozsahu. Celková cena rekonstrukce tak dosáhne 59 milionů korun. Město už podalo žádost o dotaci, celkově by se z různých dotačních titulů mohlo podařit získat až 25 milionů korun.

Bývalý kapucínský klášter ze 17. století je dlouhodobě prázdný, do jeho stavebního zajištění vložilo město osm milionů korun. Budova má novou střechu a částečně jsou již odstraněny i následky působení dřevomorky. Mezi lety 2019 a 2020 by v klášteře mělo vzniknout polyfunkční a robotické centrum. V patře by měly zázemí různé kluby a spolková činnost, v přízemí má vzniknout místnost pro setkávání a odpočinek. Zapůjčit by tam bylo možné například tablety s různými aplikacemi a další moderní technologie.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK