Evropské dotace pro středočeské památky a muzea

25. 10. 2017ČTK Infoservis

Vybrané středočeské památky a muzea dostanou na svou obnovu nebo rozvoj z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) až 646 milionů korun. Finanční podporu z evropské dotace má zatím schválenou devět projektů, mezi nimi revitalizace Vlašského dvora v Kutné Hoře nebo rozvoj depozitáře v Čelákovicích u Prahy. Vyplývá to ze seznamu schválených projektů IROP, který má ČTK k dispozici. Některé z projektů ale nakonec nemusí být zrealizovány.

Nejvyšší dotace z evropských peněz byla ve Středočeském kraji přiznána projektu obnovy svatoprokopského poutního areálu na Sázavě. Z IROP dostane projekt 101 milionů korun, stát pak ze svého rozpočtu projekt podpoří dalšími 12 miliony. Podle plánů má být obnoven kostel svatého Prokopa, který je ústřední budovou areálu Sázavského kláštera. Zachráněno bude také torzo gotického trojlodí s věží a zrekonstruována fara. Součástí projektu je i revitalizace přilehlé zahrady. Plány na obnovu areálu mají zvýšit jeho atraktivitu a přilákat více návštěvníků.

Více než sto milionů korun poputuje na stavbu další depozitární haly v Čelákovicích, která bude sloužit sbírkovým předmětům Národního technického muzea (NTM). Po dokončení v roce 2021 v ní budou předměty uloženy, budou se v ní také konzervovat a digitálně evidovat. Na stavbu haly stát získal peníze z Integrovaného regionálního operačního programu, celkem bude stát 118 milionů korun. V areálu je 11 objektů, z toho tři moderní multifunkční depozitární haly.

Podporu téměř 99 milionů korun získal projekt obnovy baziliky Nanebevzetí Panny Marie a přilehlých objektů ve Staré Boleslavi u Prahy. Součástí projektu je i rekonstrukce bývalé kaple svatého Benedikta, přilehlá zahrada a bývalý domek kostelníka. Cílem je obnova a oživení památek ve Staré Boleslavi a jejich následné využití pro kulturní, vzdělávací a duchovní služby. Hlavním tématem má být zdůraznění staroboleslavského areálu jako místa, kde se rodila česká státnost a křesťanství.

Jedním z devíti projektů, který se nakonec nebude realizovat, je revitalizace areálu Památníku Lidice. Ředitelka památníku Martina Lehmannová dnes ČTK řekla, že kvůli komplikacím se musel projekt zrušit.

Na seznamu projektů schválených k financování je též revitalizace zámecké oranžérie a Francouzského parku na zámku Dobříš, úpravy areálu chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně a obnova kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře.

Česká republika může do roku 2020 čerpat z Evropského fondu pro regionální rozvoj do oblasti kulturního dědictví až 11 miliard korun. V druhém dotačním období IROP, které začalo v roce 2014, se již uskutečňuje 99 projektů zhruba za 5,3 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK