Začal Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě

24. 10. 2017ČTK Infoservis

V Jihlavě dnes začal 21. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Cenu časopisu Respekt za nejlepší televizní, video nebo on-line reportáž uplynulého roku získal Janek Rubeš za reportáž Ruličkáři, která vznikla pro internetovou televizi Stream.cz.

Oceněná reportáž se zabývá podvody před směnárnami. Snímek vznáší otázku atraktivity a pravidel žurnalistiky v době sociálních sítí. "Někomu může reportáž připadat až příliš spektakulární, ale debata, kterou vyvolá, se dotýká celé žurnalistické profese," zdůvodnila svůj verdikt porota.

Letos poprvé udělili organizátoři během zahájení festivalu také cenu pro nejlepší krátký dokumentární film ze sekce Krátká radost. Získal ji osmiminutový snímek Interiéry a exteriéry, který natočil bangladéšský režisér Ashique Mostafa. Nejlepší snímek vybírali návštěvníci portálu DAFilms.cz z více než 1500 filmů z celého světa.

Další festivalovou novinkou je nová podoba zahajovacího večera festivalu. Po 20 letech už program nemoderovali herci Divadla Vosto5 Ondřej Cihlář a Jiří Havelka. Havelka se však na zahájení festivalu v duchu dokumentárního divadla podílel režisérsky. Diváci v sále byli účastníky satirického divadelního představení inspirovaného atmosférou bývalých stranických sjezdů. V závěru večera lidé zhlédli snímek Mečiar režisérky Terezy Nvotové. V novém hávu se odehraje i závěrečný festivalový večer v sobotu 28. října.

Hosty Inspiračního fóra budou letos ruská exilová novinářka Žanna Němcovová, chorvatský divadelní režisér Oliver Frljič a polská reportérka Katarzyna Surmiak-Domańska. Festival zakončí světová premiéra filmu Kandidát: Vzestup Emmanuela Macrona. Natočil ho dokumentarista Yann L'Héronet.

Český rozhlas, který je hlavním mediálním partnerem festivalu, představuje letos spolu se Sdružením pro rozhlasovou tvorbu poprvé soutěžní přehlídku AudioREPORT. Ta nabízí návštěvníkům ukázku nejnovější produkce domácího rozhlasového dokumentu z veřejnoprávních i soukromých stanic. Přehlídka potrvá do 26. října v jihlavském Divadle Na Kopečku. Zájemci si také mohou vyzkoušet, jak se natáčí rozhovor.

Projekce budou pokračovat i v neděli 29. října. Návštěvníci během festivalu zhlédnou 342 filmů, z nichž 70 bude uvedeno ve světové, 22 v mezinárodní a 12 v evropské premiéře. Filmy se budou promítat na osmi místech, kromě Jihlavy také v Třešti. Festival je největší přehlídkou dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK