TZ: Kateřina Šedá / Made in Slavutych. Česká svatba v ukrajinském stylu

Kateřina Šedá / Made in Slavutych. Česká svatba v ukrajinském stylu / Moravská galerie v Brně / Brno / 23. - 29. 10. 2017

Česká svatba v ukrajinském stylu je závěrečnou částí tříletého projektu MADE IN SLAVUTYCH, který výtvarnice Kateřina Šedá realizuje na Ukrajině od roku 2015. Čtyřicet čtyři obyvatel města Slavutyč přijede do České republiky, kde stráví celý týden. Ve dnech 23.–29. října 2017 navštíví Brno, Prahu a Jihlavu, přičemž ubytováni budou u českých a ukrajinských rodin žijících u nás. Obyvatelé Slavutyče se stanou také hosty na svatbě české dvojice, která přijme výzvu Kateřiny Šedé a nechá se 26. října v Jurkovičově vile v Brně oddat.

Hlavním tématem projektu MADE IN SLAVUTYCH je překročení hranic a řešení problémů s tím spojených. Proto autorka přiměla obyvatele města, které vzniklo v rámci evakuace lidí postižených havárií jaderného reaktoru v Černobylu, aby 3. 6. 2017 vytvořili největší skupinovou žádost o vízum do České republiky a tím se zapsali do Guinessovy knihy rekordů. Při oslavách dne města byl z každé stovky žadatelů vylosovaný jeden člověk, který se svým partnerem získal oficiální pozvání na kulturní akci v České republice. Čtyřicet čtyři obyvatel Slavutyče přijede do Brna 23. října 2017, poté 27. října navštíví MFDF v Jihlavě a poslední dva dny stráví v Praze.

Tisková konference za účasti autorky, ukrajinských hostů, náměstka primátora Matěje Hollana, ředitelky Českého centra v Kyjevě Lucie Řehoříkové a ředitele Moravské galerie Jana Presse, proběhne ve středu 25. 10. od 10 hodin v kavárně Praha.

Pro celou skupinu je připravena řada akcí po dobu jejich pobytu – veřejná debata na MFDF Ji.hlava, návštěva Velvyslanectví Ukrajiny, návštěva Moravské galerie a dalších muzeí a galerií v Brně a Praze, komentované prohlídky obou měst atd. Cílem této akce však není prezentace žádného českého města ani historických památek. Klíčovou myšlenkou je vytvoření akce, ze které by si obyvatelé Ukrajiny odvezli skutečně netradiční zážitek. Aby podnikli cestu, po níž získají pocit, že se Ukrajina stala součástí jedné „rodiny“, cestu, po které by nabyli přesvědčení, že okolní státy zajímá jejich život a kultura a nevnímají ji pouze jako levnou pracovní sílu. Proto autorka projektu zvolila formát svatby, což je událost, která spojuje lidi na celý život a je symbolem nové společné cesty. Kateřina Šedá ji realizuje skrze veřejnou výzvu pro české dvojice, které touží po netradiční svatbě v ukrajinském stylu a jsou ochotny se vzít již 26. října 2017 v Brně.

Z přihlášených dvojic byli vybráni Hana Pospíšilová a Radek Kašparovský. Obřad se bude konat ve 13 hodin v Jurkovičově vile Moravské galerie v Brně, bohoslužba za přátelské vztahy mezi Českou republikou a Ukrajinou v 15 hodin v Kostele sv. Josefa, v 18 hodin se svatebčané přesunou do hotelu Slavia na slavnostní hostinu. Pro novomanžele je kromě 44 svatebčanů přímo z Ukrajiny připraven obřad a hostina podle tradičních ukrajinských zvyků a také svatební cesta na trase Jihlava–Praha–Slavutyč.

Akce je součástí Dnů ukrajinské kultury, kterou pořádá Ukrajinská iniciativa v Brně.

Projekt se koná pod záštitou primátora statutárního města Brna Ing. Petra Vokřála, projekt podpořili:

Ministerstvo kultury České republiky, České centrum v Kyjevě, statutární město Brno, město Slavutyč, Velvyslanectví

České republiky v Kyjevě, Velvyslanectví Ukrajiny v České Republice, Ukrajinská iniciativa Jižní Moravy, Ukrajinsko Evropská Perspektiva, Hotel Slavia v Brně, Festival dokumentárních filmů 86, MFDF Ji.hlava, České centrum Praha, TIC BRNO, Prague City Tourism, Moravská galerie v Brně, Moravské zemské muzeum, Muzeum města Brna, kavárna Slávie v Praze, Národní galerie v Praze a další.

Více informací na: www.madeinslavutych.org, www.katerinaseda.cz