Na místě hotelu Praha bude venkovní galerie

23. 10. 2017ČTK Infoservis

Na části pozemku po bývalém hotelu Praha bude místo základní školy a osmiletého gymnázia Open Gate II venkovní galerie. Rodinná nadace nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a jeho manželky Renáty po dvou a půl letech stále nemá všechna povolení potřebná pro zahájení stavby. Proti záměru jde podle nadace i vládní strategie rozvoje středního školství, která omezuje možnost vzniku nových soukromých gymnázií. Nadace The Kellner Family Foundation to dnes uvedla v tiskové zprávě. Podle ministerstva školství se omezení netýká jen soukromých gymnázií, ale všech víceletých.

"V České republice se stále více omezuje možnost vzniku nových soukromých gymnázií, kdy například vládní strategie rozvoje středního školství nepočítá s jejich další podporou. Za této situace je mnohem reálnější uskutečnit projekt na vybudování veřejně přístupného neziskového kulturního prostoru," uvedla nadace.

S omezením vzniku nových víceletých gymnázií počítá vládní strategie Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2016 - 2020. Podle tohoto dokumentu se nemá navyšovat kapacita šesti a osmiletých gymnázií, a to bez ohledu na jejich zřizovatele, napsalo ČTK tiskové oddělení ministerstva. V závislosti na demografickém vývoji v různých lokalitách se podle něj naopak připouští vznik a rozšiřování čtyřletých gymnázií.

"Nelze tedy konstatovat, že by byl omezován vznik nových soukromých gymnázií, vždy je žádost posuzována dle jejího obsahu a s ohledem na demografický vývoj v dané lokalitě," uvedl úřad.

Nadace v dolní části areálu zbouraného hotelu Praha na místě bývalých garáží zřídí veřejně přístupnou venkovní galerii a dětské hřiště. Galerie vystaví osm soch a zahradních kompozic britského sochaře Tonyho Cragga, které jsou v majetku PPF Art. Sousední rezidence Hadovka, která měla být rovněž součástí školního areálu, bude využita pro provoz zdravotnického zařízení. V budově někdejší kanadské ambasády bude zdravotnické zařízení soukromé sítě klinik EUC (dříve Euroclinicum). Ta v Česku provozuje síť poliklinik a laboratoří. Skupinu vlastní investiční fond Tuffieh Funds, který založil Jan Blaško.

Soukromá škola Open Gate Praha měla být druhá v pořadí. Proti škole, která od roku 2005 funguje v Babicích u Prahy, měla mít dvojnásobnou kapacitu. Stavět se podle původních plánů mělo začít letos v lednu, hotovo mělo být v červnu 2018. Investorem stavby měla být skupina PPF.

Zklamání nad vývojem projektu vyjádřil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). "Je velká škoda, že v Praze 6 taková prestižní škola nakonec nevznikne. Pravděpodobně je to dílo jednoho nejmenovaného aktivisty z Hanspaulky. Je ale sympatické, že ne všichni na jeho vyděračské metody přistoupí," uvedl bez podrobností.

Pro stavbu samotné školy je podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka vydáno platné územní rozhodnutí. Zdržení nastalo v případě přestavby zámečku Hadovka, kde běží zvláštní územní řízení. V něm podal odvolání spolek Pro Hanspaulku, který vede aktivista Michael Pokorný. Od letošního února odvolání řeší magistrát. Mluvčí Open Gate Jitka Tkadlecová v minulosti uvedla, že celý projekt dává logiku jenom při souběžné stavbě školy a rekonstrukci zámečku.

Hotel Praha zmizel z horizontu Dejvic v červnu 2014. Do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády. Areál hotelu získala PPF rok před zbouráním. Názory laické i odborné veřejnosti na bourání dejvické dominanty se lišily. Někteří architekti s demolicí nesouhlasili a hotel označovali za unikátní stavbu. Jiní oponovali, že šlo o průměrnou architekturu. PPF tvrdila, že stavba byla předimenzovaná a neekonomická.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK