TZ: Národní galerie vydává publikaci k Aj Wej-wejově výstavě

Národní galerie vydává publikaci k Aj Wej-wejově výstavě / NG / Praha / 17. 10. 2017

Publikace Aj Wej-wej. Zákon cesty, která právě vychází v Národní galerii v Praze, představuje nejen umělcův projekt, ale i jeho společenský a politický kontext.

Kniha vznikla v úzké spolupráci se samotným umělcem, jenž v rozhovoru s generálním ředitelem Národní galerie v Praze Jiřím Fajtem odhaluje okolnosti vzniku jedinečného projektu a své prohlubující se přátelství s Národní galerií v Praze. Je zde věnován velký prostor prezentaci Aj Wej-wejova monumentálního díla formou časosběrných záběrů, které zachycují vznik díla vytvořeného přímo pro Velkou dvoranu Veletržního paláce.

Publikace dále obsahuje příspěvky historiků umění, kritiků umění a architektury, politických aktivistů a odborníků na oblast lidských práv a sociální spravedlnost. Doprovodné texty z pera odborníků, jako jsou Olga Lomová, Jacques Rupnik, Roger M. Buergel, Dace Dzenovska, Bořivoj Hnízdo, Nira Yuval-Davis, Navid Kermani a další poprvé komplexně mapují umělcův vztah k problematice uprchlické krize. Kniha je zároveň protkána texty literárními, filozofickými a poetickými, jež tématu dodávají další rozměr. Čtenář zde najde slavnou báseň Můj otec od umělcova otce, slavného čínského modernistického básníka Aj Čchinga, nebo esej Hannah Arendtové My uprchlíci, jenž dosud nebyl do češtiny přeložen. Paraboly Franze Kafky Zpráva pro jistou akademii a Před zákonem vyjadřují literární formou existenciální rozměr projektu.

Věhlasný čínský konceptuální umělec, aktivista a disident Aj Wej-wej vytvořil pro Veletržní palác Národní galerie v Praze monumentální instalaci, jež je vyvrcholením umělcova více než rok trvajícího zájmu o globální uprchlickou krizi: sedmdesátimetrový nafukovací člun s nadživotními postavami 258 uprchlíků. Projekt reaguje na naléhavé problémy dnešního světa znejistěného konflikty, politickou a ekonomickou krizí, čelícího inflaci hodnot a morálnímu úpadku. Vedle této site-specifické instalace představuje Národní galerie ve Veletržním paláci řadu dalších Aj Wej-wejových ikonických děl.

Výstava potrvá ve Velké dvoraně a dalších prostorách Veletržního paláce do 7. ledna 2018.

Jiří Fajt, Adam Budak (eds.)

Aj Wej-Wej. Zákon cesty

208 stran, 127 reprodukcí, česká a anglická mutace