Top5týdne 17. 10. 2017

Cenu Věry Jirousové získal Tomáš Pospiszyl, Spojené státy a Izrael oznámily vystoupení ze společenství UNESCO, aukční síň Christie's nabízí posledního Leonarda da Vinciho, v Brně byla zahájena výstava konceptuálního umění 70. let a zemřeli Jan Koblasa a Holly Block.

1/ Ceny Věry Jirousové

Letošní pátý ročník ocenění pro etablované a mladé kritiky má laureáta pouze v první jmenované kategorii. Cenu za přínos oboru získal kurátor a kritik Tomáš Pospiszyl, který dlouhodobě publikuje v mainstreamových i odborných médiích. Vítěz získal například stipendijní pobyt v jednom z Českých center, která jsou partnerem ocenění. Porota složená z kurátorů/ek, teoretiků/ček a umělců/kyň se rozhodla neudělit cenu v kategorii začínajících kritiků vzhledem k nízké účasti v soutěži. Do dalších let se chystá restrukturalizace Ceny Věry Jirousové, která bude nadále udělována jednou za dva roky.

2/ USA a Izrael opouší UNESCO

Roku 2011 UNESCO uznalo Palestinu jako pozorovatelský stát organizace, čímž začaly vážné spory s představiteli Izraele i se Spojenými státy, které organizaci přestaly platit členské příspěvky. Tyto finance tvořily celých 22 % rozpočtu UNESCO a USA nyní organizaci tyto peníze dluží. Trumpova administrativa opouští mezinárodní společenství k 31. prosinci 2018. Z historie však víme, že se stát k organizaci může zase vrátit, jak se to stalo roku 2002 po osmnácti letech nečlenství. Rozbuškou bylo prohlášení historického města Hebronu v Palestině ohroženou památkou UNESCO v létě letošního roku.

3/ Bude se dražit Leonardo da Vinci

V roce 2011 nově identifikovaná Leonardova malba Krista Spasitele bude dražena v londýnské aukční síni Christie's 15. 11. Cenové odhady díla, jehož nejmladší historie je poměrně nejasná, se pohybují kolem 100 milionů dolarů. Posledním vlastníkem díla je Dmitrij Rybolovlev, který obraz koupil za více než 120 milionů dolarů od švýcarského obchodníka Yvese Bouviera, jenž na prodeji výrazně vydělal. O legálnost transakce se dokonce vedly soudní spory.

4/ ČS Koncept 70. let ve Fait Gallery

Vernisáží byla 11. 10. otevřena velká výstava československého konceptuálního umění 70. let v brněnské soukromé Fait Gallery (kurátorkami jsou Beata Jablonská, Denisa Kujelová a Jana Písaříková). Výstava "představuje různorodé podoby konceptuální práce s kresbou a fotografií, polohu konceptu věnovanou vztahu písma a obrazu nebo se zaměří na futurologické, akční a environmentální projekty," píše se na stránkách galerie. Prezentovány jsou desítky českých a slovenských autorů/ek.

5/ Zemřeli Jan Koblasa a Holly Block

Minulý týden se do médií dostala zpráva o úmrtí českého exilového sochaře Jana Koblasy, jenž zesnul 3. října. Od roku 1968 působil v Německu a stal se jedním z nejvýraznějších sochařů své generace. Předčasně zemřela ředitelka Bronx Museum of Arts Holly Block, která se zasloužila o výrazný rozvoj jí svěřené instituce. Block byla roku 2015 členkou poroty Ceny Jindřicha Chalupeckého, kdy pomohla vybrat vítězku Barboru Kleinhamplovou.


Foto: 1 – Tomáš Pospiszyl, foto Adéla Waldhauserová; 2 – starověké Jericho (Hebron, Západní břeh Jordánu), foto: Wikipedia Commons, uživatel Abraham); 3 – Leonardo da Vinci: Kristus Spasitel, kolem 1500; 4: z vernisáže výstavy, foto: Andrea Velnerová

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.