TZ: Pavel Holas (1968–2015)

Pavel Holas (1968–2015) / Oblastní galerie v Liberci / Liberec / 12. 10. - 26. 11. 2017

Malý muž, ale velký malíř. To byl Pavel Holas z Turnova

Liberecká galerie představuje od 12. října průřez tvorbou malíře a pedagoga Akademie výtvarných umění v Praze Pavla Holase. Ve velmi soustředěném výběru jeho obrazů nalezneme všechny polohy jeho tvorby, které v logickém sledu navazovaly jedna na druhou. V naprosté většině hrála dominantní roli voda a vodní prostředí ať už přírodní nebo umělé, iluzivní malba a bohatá barevnost. Autor spjatý s Ateliérem klasických malířských technik prof. Zdeňka Berana, jako student a jako jeho asistent, se řadí mezi nejdůležitější malíře tohoto směru posledních dvaceti let. Právě zahajovaná výstava je první samostatnou přehlídkou jeho předčasně ukončeného díla.

Pavel Holas byl malířem, který téměř všechen svůj čas aktivní malířské dráhy věnoval studentům Akademie výtvarných umění v Praze jako asistent v Ateliéru klasických malířských technik prof. Zdeňka Berana. Tento fakt a také povahové vlastnosti jako skromnost a pochybování o sobě zapříčinily, že jeho jméno nevešlo do širšího povědomí, což by si jako malíř, který „přispěl k renesanci iluzivní malby i ve světovém kulturním kontextu“, bezesporu zasloužil. Tvorbu Pavla Holase můžeme rozdělit na dvě stěžejní části. Tou první jsou obrazy vzniklé ještě na škole, většinou s motivy vodní hladiny až monetovského ražení, a druhý zásadní celek tvoří obrazy z let 2007 – 2010 s názvem Hádanky a hlavolamy. Jedná se o téměř abstraktní kompozice vzniklé z experimentů se světlem, prostorem skleněné nádoby a vznášejících se neurčitých předmětů či hracích kostek. V této fázi tvorby se projevil jeho uvolněný malířský rukopis a smysl pro expresivní barevnost.

Blíže jeho život přibližuje kurátorka výstavy Markéta Kroupová: "Pavel Holas studoval v letech 1983 - 1987 gymnázium v Turnově, odkud pocházel a kde prožil většinu života. Dále pokračoval studiem ČVUT, obor výrobní stroje a zařízení. Malovat začal poměrně pozdě, ale přesto byl přijat na AVU, kde v letech 1995 – 2001 studoval ve zmíněném ateliéru prof. Zdeňka Berana. Od roku 2002 tam pak působil až do jeho zrušení jako asistent. Byl aktivní organizátor ateliérových výstav a velmi dobře se uplatil jako autor katalogových textů. Dal by se bez nadsázky označit jako teoretik tohoto ateliéru. Po ukončení studia ho provázely vleklé osobní problémy, se kterými statečně bojoval. Nakonec jeho život ukončila tragická smrt.“

V době studií si vybíral témata vodní krajiny, většinou v podobě výseků zvlněné vodní hladiny s jemnou hrou světel. Také pracoval s uměle vytvořeným vodním prostředím, jakýmsi akváriem s prosvětlenou atmosférou a nezřetelnými předměty. Od roku 2007, ale nejintenzivněji v roce 2009, pracoval na velkém souboru Hádanky a hlavolamy.

Markéta Kroupová také upozorňuje na druhou Holasovu vášeň, která ho nepřímo v malbě ovlivňovala: „Důležitá pro něj byla i vážná hudba, jejíž harmonii v některých případech studoval stejně jako barevnou kompozici svých obrazů. Byl varhaníkem v Turnově a realizoval i svoje vlastní skladby, většinou v hradní kapli na Valdštejně.“

Pavel Holas zemřel v průběhu doktorandského studia na AVU. Téma jeho disertační práce byly deformace napříč historií figurální malby. V tomto období stihl dokončit pouze jeden obraz.

Výstava bude v Oblastní galerii Liberec k vidění od 12. října do 26. listopadu letošního roku a galerie připravuje několik komentovaných prohlídek a rovněž uvedení monografické publikace o Pavlu Holasovi.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí, ve čtvrtky do 19 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí vstup zdarma.

Název výstavy: Pavel Holas (1968–2015)

Termín výstavy: 12. října – 26. listopadu 2017

místo konání: Oblastní galerie Liberec, ochoz

Reprodukce © soukromé sbírky, FEIGLGALLERY a Oblastní galerie Liberec

Doprovodný program:

12. 11. (neděle), 15.00 – komentovaná prohlídka výstavy s Markétou Kroupovou a hosty z řad přátel, kolegů a rodiny

23. 11., 10.30 - komentovaná prohlídka výstavy s Markétou Kroupovou

23. 11., 17.00 - komentovaná prohlídka výstavy s Markétou Kroupovou a hosty z řad přátel, kolegů a rodiny. Uvedení monografické knihy za účasti jejích autorů.