TZ: Katarína Hládeková

Katarína Hládeková / Klíčová slova / Oblastní galerie Liberec / Liberec / 12. 10. - 10. 11. 2017

Katarína Hládeková: Klíčová slova

Oblastní galerie Liberec díky spolupráci se Společností Jindřicha Chalupeckého představí další výraznou tvář současného umění. Katarína Hládeková, finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého 2016, připravila pro galerii výstavu s názvem Klíčová slova. Výstava začíná vernisáží ve čtvrtek 12. října v 17:30 hodin.

Liberecká výstava Kataríny Hládekové navazuje na její projekt ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého prezentovaný před rokem v Národní galerii v Praze. „Nebude se jednat o pouhou znovuinstalaci finálové výstavy,“ řekla k projektu kurátorka výstavy Tereza Jindrová. „Tvorba Hládekové se od té doby přirozeně posunula, a proto představí výstavu po formální i obsahové dekonstrukci a současně doplněnou o nový kontext založený mimo jiné na nové knižní publikaci, kterou umělkyně právě připravuje k vydání.“

Katarína Hládeková je absolventka Fakulty umení Technické univerzity v Košiciach (Ateliér grafiky a experimentální tvorby Rudolfa Sikory) a brněnské Fakulty výtvarných umění na Vysokém učení technickém v Brně (Ateliér malířství III Petra Kvíčaly). Strávila studijní stáž na Akademii Sztuk Pieknych im. Jana Matejki v Krakově. V současné době studuje doktorandské studium na brněnské FaVU. Ve své práci se věnuje zejména instalacím a fotografiím, přičemž ústředním tématem její práce je model: monumentální prostorová realizace v malém měřítku, která je často představena právě skrze fotografii. „Katarína Hládeková zkoumá proměnlivý vztah mezi realitou a jejím obrazem - modelem, který se sám o sobě stává novou skutečností,“ doplnila Tereza Jindrová.

I přes svoji relativně krátkou profesní dráhu vystavovala v mnoha českých a slovenských výstavních institucích a v roce 2013 reprezentovala Slovensko v rámci prestižní Henkel Art Award.

Výstava Kataríny Hládekové bude v Oblastní galerii Liberec k vidění od 12. října do 26. listopadu letošního roku. Komentovaná prohlídka s autorkou je připravena na neděli 19. listopadu od 15 hodin.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí, ve čtvrtky do 19 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí vstup zdarma.