TZ: Michael Čtveráček

Michael Čtveráček / Ke světlu/obecné principy / Oblastní galerie v Liberci / Liberec / 21. 9. – 31. 12. 2017

Michael Čtveráček: Ke světlu/obecné principy

Oblastní galerie Liberec

21. 9. 2017 – 31. 12. 2017

Otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek do 19 hodin.

Komentované prohlídky: neděle 22. 10. v 15.00 hodin a čtvrtek 26. 11. v 10.30 a 17.00 hodin.

Cesta za světlem fotografa Čtveráčka

Po kratší odmlce připravila liberecká Oblastní galerie další fotografickou výstavu. Tentokrát představí nejnovější tvorbu libereckého fotografa Michaela Čtveráčka. Velkoformátové černobílé fotografie hledají skrze zdánlivý chaos přírody řád založený na intenzivním hledáním cesty světlem. A to je také inspirace pro název nové výstavy: „Ke světlu/obecné principy“.

Michael Čtveráček (1971) vystudoval fotografii na pražské FAMU. Libereckému publiku představuje svou volnou tvorbu, pro níž je typická poetická citlivost ke krajině, vnímavost pro formální postupy avantgardy a práce převážně s černobílou fotografií. „V rámci krajinářské fotografie autor vytvořil řadu cyklů pracujících s minimalistickou až meditativní podobou daného přírodního výseku. Od roku 2009 dodnes fotografuje architektonické památky pro liberecké pracoviště Národního památkového ústavu a architektura mu byla osudem i v letech 2005–2011, kdy vedle fotografování graficky upravoval Ročenku liberecké architektury,“ představila autora Zuzana Štěpanovičová, kurátorka Čtveráčkovy výstavy Ke světlu – obecné principy.

Právě pravoúhlost architektury a její pevný řád probudily v Čtveráčkovi touhu kompenzovat tuto polohu ve volné tvorbě. Ve volné tvorbě se tradičně obrací ke krajinné fotografii, hledá v ní nové motivy, a spoléhá se, že i nepříliš zajímavý motiv může být stupínkem na cestě k těm dalším – důležitým a nosným. Nejnovější cyklus, který autor nazval Ke světlu/Obecné principy, si důsledně všímá organických tvarů a neotřelosti kompozičních motivů ukrytých v lesním podrostu. Tyto scény autor zachycuje v podhledu, v příjemné změně zorného úhlu, který významně obohacuje běžný způsob vnímání. Michael Čtveráček používá experimentálně dokumentární přístup, kterému dává punc individuálního cítění svým výběrem a hledá v něm nekonvenční a dynamické kompozice.  Vystavené fotografie jsou svým způsobem dokumentární, ale Čtveráček je obohatil o symbolickou rovinu. „Klíček v semínku, pupen, list či větev stromu nezná tíseň ze tmy, protože se v každém okamžiku obrací k nejbližším paprskům světla,“ vysvětlila nám princip kurátorka Zuzana Štěpanovičová.

Výstava bude zahájena ve čtvrtek 21. září v 17:30 hodin slavnostní vernisáží.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí prodlouženou otvírací dobu do 19 hodin a vstup zdarma.