TZ: Metznerbund

Metznerbund / Oblastní galerie v Liberci / Liberec / 21. 9. – 31. 12. 2017

Metznerbund

Oblastní galerie Liberec

21. 9. – 31. 12. 2017

Otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek do 19 hodin.

Komentované prohlídky: 5. 10. a 16. 11. v 10:30 a 17 hodin, neděle 10. 12. v 15 hodin.

Spolek výtvarných umělců Mánes, Umělecká beseda, nebo Krasoumná jednota jsou výtvarné spolky, které asi není potřeba představovat. Málokdo ale ví, že umělecké spolky zakládali v předválečném Československu také německy hovořící výtvarní umělci. Ten nejznámější nesl jméno po sochaři Franzi Metznerovi, Metznerbund. A právě tomuto spolku je věnována další výstava v Oblastní galerii Liberec.  Oblastní galerie Liberec připravila další z výstav mapující dějiny umění a kulturu německy hovořících výtvarných umělců a umělkyň z Čech, Moravy a Slezska. Po dlouholetém výzkumu představuje v rámci samostatné výstavy historii jednoho z nejdůležitějších a největších uměleckých uskupení tohoto okruhu.

Metznerbund byl asi nejdůležitější a největší uměleckých spolek německy hovořících výtvarníků v předválečném Československu. Jeho významu a širokému záběru odpovídá také doba přípravy aktuálního výstavního projektu. „Se současnou výstavou jsem navázala na předchozí výstavy Mladí lvi v kleci nebo Německočeská výstava Liberec 1906, přesto příprava trvala několik let. Řada děl je totiž v soukromém majetku a často to byla detektivní práce najít stávající majitele, kontaktovat je a pak také přesvědčit, aby dílo zapůjčili na výstavu,“ vysvětlila nám Anna Habánová z liberecké Oblastní galerie, která je autorkou výstavního projektu, a dodala: „Odborné veřejnosti jsou jména umělců asi známá, ale širokou veřejnost  by mohla zaujmout velkoformátová plátna rodáka z Frýdlantu Franze Thieleho a jeho ženy Inge.“

Spolek Metznerbund před válkou působil prakticky v celém pohraničí a také současná výstava představí zástupce ze všech geografických koutů republiky. U vystavených děl, kterých je na pět desítek, je výrazná pluralita uměleckých přístupů, technik a námětů. „Při výběru byl kladen důraz hlavně na kvalitu, ale i výjimečnost a dosažitelnost děl,“ uvedla Anna Habánová a dodala: „Řada prací je ze soukromého majetku a část jich je zapůjčena ze zahraničí, takže pro české publikum by to měla být objevná výstava.“

Spolek Metznerbund vznikl v roce 1920 v Československu jako svaz zdejších německých výtvarných umělců, aby prosazoval jejich umělecké, společenské a sociálně-ekonomické zájmy. Byl koncipován národnostně, nikoli s důrazem na umělecké směřování. Na tomto základě spoluutvářel do roku 1945 identitu německy hovořících obyvatel Čech, Moravy a Slezska a tvořil národností protějšek českému spolku Mánes. K výstavě byla vydána obsáhlá doprovodná publikace  se stejnojmenným názvem. Výstavu doprovodí několik komentovaných prohlídek.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí prodlouženou otvírací dobu do 19 hodin a vstup zdarma.