TZ: Cena Jindřicha Chalupeckého 2017: Finále 2017

Cena Jindřicha Chalupeckého 2017: Finále 2017 / Romana Drdová, Dominik Gajarský, Martin Kohout, Richard Loskot, Viktorie Valocká + host Clemens von Wedemeyer: Nebeská havěť / Moravská galerie v Brně: Pražákův palác / Brno / 22. 9. 2017 – 14. 1. 2017

Cena Jindřicha Chalupeckého 2017: Finále 2017

Vernisáž: 21. 9. 2017 v 18h

Mezinárodní porota mezi pětici finalistů 28. ročníku nejprestižnějšího českého ocenění pro umělce do 35 let vybrala Romanu Drdovou, Dominika Gajarského, Martina Kohouta, Richarda Loskota a Viktorii Valockou. Každý z nich připravuje pro tuto příležitost samostatný projekt, přesto můžeme společně jejich výpovědi vnímat jako určitou sondu do přemýšlení nastupující generace umělců o současných výzvách: ve spektru médií od malby přes film až po instalaci se finalisté zabývají tématy jako je emoční napětí versus možnosti a hranice terapeutických a relaxačních postupů, dopady a souvislosti noční práce a života v noci, domesticita ve vztahu k futuristickým vizím a vědě, vícesmyslové prožitky na hranici legality, nebo možnosti přenosu exotických inspirací do lokálního (a přesto surreálného) prostředí.

Novinkou loňského ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého bylo zahájení tradice zahraničního hosta, který představí svůj samostatný projekt paralelně s výstavou finalistů Ceny. Letošní zahraniční host Ceny Jindřicha Chalupeckého, mezinárodně etablovaný německý umělec Clemens von Wedemeyer vytvořil pro Atrium Pražákova paláce zcela nové dílo. Ve výstavě nazvané Nebeská havěť představuje video, ve kterém se historicky a obsahově nesourodé sochy od kanonických českých sochařů i méně známých autorů ze sbírky Moravské galerie setkávají v rámci nově převyprávěné Vesmírné odysey. Společným rysem je jim zvláštní mezistav na hranici vzniku a zániku. Wedemeyer také připravil intervenci do expozice stálých sbírek – autorsky pojatou fyzickou konstelaci soch použitých ve videu od umělců jako je Josef Václav Myslbek, Vlasta Prachatická-Kolíbalová nebo Vincenc Makovský.