TZ: Natalia Dominguez Rangel

Natalia Dominguez Rangel / Izotropie / kurátorka: Tereza Záchová / Dům umění města Brna: Galerie G99 / Brno / 27. 9. – 29. 10. 2017

Natalia Dominguez Rangel: Izotropie

27. 9. – 29. 10. 2017

Kurátorka: Tereza Záchová

Vernisáž 26. 9. 2017 v 18 h, tisková konference v 11 h

Galerie G99, Dům pánů z Kunštátu, Dominikánská 9, Brno

Prostory Domu pánů z Kunštátu slouží nově rezidenčním umělcům pobývajícím v Brně v rámci programu Brno Artists in Residence. Výsledkem tvůrčí rezidence Natalie Dominguez Rangel, kolumbijské skladatelky a sound umělkyně, je výstava v Galerii G99, která potrvá do 29. října. Umělkyně v ní pracuje s akustikou galerie.

Výstava nazvaná IZOTROPIE reflektuje tíživou akustiku celého galerijního prostoru G99. Autorka skládá speciální zvukové vlnění prohlubující složitost časového uspořádání v galerijním prostoru. V návaznosti na první místnost zvukového smogu vytváří v druhé místnosti kontrast, tzv. prázdný prostor – vakuum. Několik linoucích se vysokofrekvenčních zvuků doléhajících na naše fyzická těla se tak rázem promění v naprostý asketismus a sterilnost prázdného prostoru. „Zvuko-prázdný“ experiment tak diváka donutí vnímat jiným způsobem než skrze oči, na které jsme zvyklí.

Natalia Dominguez Rangel (*1981) narozena v Bogotě, od roku 2003 žije a pracuje v Amsterdamu. Skladatelka a sound umělkyně, absolventka magisterského studia na Conservatorium v Amsterdamu. V roce 2009 se stala laureátkou ceny pro skladatele Tera de Marez Oyensprijs. Své zvukové instalace propojuje v reakci na specifická místa v dominanci s architekturou či ve spolupráci s jinými autory – spisovateli a vizuálními umělci.

Brno Artists in Residence – Mezinárodní rezidenční program je od roku 2017 jednou z klíčových součástí koncepce Domu umění města Brna; jeho cílem je vytvořit prostor pro vzájemnou výměnu myšlenek a názorů mezi českou a zahraniční uměleckou scénou. Pro rezidenční program je přizpůsobeno druhé patro Domu pánů z Kunštátu, které v sobě spojuje prostor pro pobyt i tvorbu umělců ve třech ateliérech. Rezidenti – vizuální umělci, kurátoři, badatelé, architekti, designéři – jsou zváni k pobytu na základě doporučení partnerských institucí, nepravidelně jsou organizovány otevřené výzvy. První z rezidenčních pobytů se uskutečnil ve spolupráci s Fakultou výtvarných umění VUT v Brně a jejím hostujícím profesorem v zimním semestru akademického roku 2016/2017 Vladimírem Špačkem. V květnu 2017 následovaly rezidenční pobyty třech umělců pozvaných festivalem Meeting Brno – rezidence Jakuba Šimčíka vyústila rovněž ve výstavu v G99 nazvanou Jsme cizinci. Tady i tam. „Prezentace prací i procesu tvorby rezidentů mají formát otevřených ateliérů. Od poloviny roku 2017 dochází k užšímu provázání rezidenčního programu s Galerií G99 jako prostoru pro představení děl vybraných rezidentů formou výstav,“ říká Marta Fišerová Cwiklinski, koordinátorka programu a kurátorka G99. Od září 2017 je na rezidenčním pobytu vedle Natalie Dominguez Rangel také Marie Štindlová, absolventka FAVU VUT v Brně, vystavovat v G99 bude v lednu 2018.

Aktuální informace o rezidencích můžete sledovat také na: www.facebook.com/BrnoAiR