TZ: Umělecký rezidenční pobyt zaměřený na problematiku migrace

Umělecký rezidenční pobyt zaměřený na problematiku migrace / Galerie Klubovna / Brno / 23. 8. - 15. 9. 2017

Lukáš Houdek, HopeTour 2016.

Umělecký rezidenční pobyt zaměřený na problematiku migrace

23. 8. - 15. 9. 2017

Galerie Klubovna

Francouzská 33, Brno

www.galerieklubovna.cz

Prostor brněnské nekomerční galerie Klubovna se na dobu tří týdnů proměnil v ateliér a hostí dva rezidenty zabývající se ve své tvorbě tématem migrace. Cílem projektu je představit divákovi toto téma ze dvou odlišných úhlů pohledu. Z toho důvodu byl výběr rezidentů zaměřen na jednoho umělce z české stra- ny, který téma řeší z pohledu pozorovatele, komentátora a druhého umělce z německé strany, který si migraci, vše co je s ní spojené - přežití, hledání nového domova, žádost o azyl, byrokracie, integrace - na vlastní kůži prožil a nadále s tímto silným zážitkem pracuje.

Během pracovního procesu je možné do ateliéru nahlédnout a s umělci jejich práci a zkušenosti s tématem v těchto termínech 9. a 10.9. od 17:00 do 19:00 prodiskutovat. Vytvořená díla budou na závěr rezidence prezentována v Klubovně v podobě týdenní výstavy. Součástí vernisáže je také projekce dokumentárních filmů FOREIGN od Miriam Faßbender.

 

Klubovna je malometrážní nekomerční galerie, která byla založena v roce 2014 umělkyní a kurátorkou Martou Fišerovou. Ve svém galerijním programu se zaměřuje na prezentaci aktuální české i zahraniční výtvarné scény.

 

REZIDENTI

 

Lukáš Houdek (1984) vystudoval romistiku na FF UK v Praze. Nyní je koordinátorem projektu HateFree Culture, který upozorňuje na násilí ve společnosti a na negativní chování vůči minoritním skupinám. Lukášova umělecká tvorba je poměrně rozmanitá. Zabývá se instalací a intervencí ve veřejném prostoru. Od roku 2005 intenzivně pracuje s médiem fotografie. Dokumentoval například situaci Romů v Čechách i v zahraničí, zachytil život vymírajících severokeňských kmenů Gabra, Turkana a Elmolo. Mezi jeho hlavní dlouhodobější téma patří odsun německého obyvatelstva po roce 1945.

 

Dachil Sado (1992) započal vzdělání v oboru stavebního inženýrství. Přes dva roky pra- coval v Domiz Camp poskytující útočiště lidem ze Sýrie na severu Iráku. V srpnu 2014 po útoku ISIS na jeho rodné město Shingal se rozhodl Irák opustit. V roce 2015 požádal v Německu o azyl, kde také získal roční stipendium na Bard College Berlin / program Eth- ics and Politics/. Nyní zahájí studium na Kunsthochschule Berlin (Weißensee). Podílí se na uměleckém projektu „Kunstasyl“, který má zázemí v Berlíně v domově pro žadatelé čekající na povolení k pobytu. Ve své tvorbě pracuje s různými uměleckými medii. Jeho hlavním tématem je nyní společnost a její vývoj.

 

 

PROJEKCE:

Dokumentární film ‘FOREIGN od Miriam Faßbender popisuje dva a půl roku dlouhou nedobrovolnou cestu mladého muže, který byl donucen nepříznivou rodinnou situací opustit Mali. Film ukazuje motivy pro tento útěk. Zároveň poskytuje pohled na náročné životní podmínky a nesnadné putování migrantů na jejich cestě ze Severní Afriky přes Alžírsko a Maroko do Evropy. Ukazuje jejich život – přežívání, které je ovlivněno spěchem a nadějí, útěkem a životní stag- nací.

Místo natáčení: Německo, Mali, Alžírsko, Maroko, 2013, 92 min., anglické titulky Trailer a více informací o filmu naleznete zde: http://www.foreign-documentary.com/

Miriam Faßbender, narozena v roce 1980 v Mnichově, studovala Famu v Praze. Pracuje jako kameramanka a filmová režisérka. Nyní žije v Berlíně. ‘FOREIGN je její první celovečerní film.

 

Návštěva ateliéru je možná v termínech 9. a 10. 9. 2017 mezi 17 a 19h.

 

Zahájení výstavy proběhne 15. 9. 2017 v 18h P

rojekce dokumentárního filmu FOREIGN od Miriam Faßbender ve 20:30

Výstava potrvá do 21. 09. 2017

Zhlédnutí je možné v úterý a čtvrtek od 17:00 do 19:00

Ostatní dny po předchozí domluvě na telefonu: +420 608 614 597.

 

Kontakt: galerie.klubovna@gmail.com

Koordinátorka projektu: Pavlína Komoňová, pavlinakomonova@gmail.com

 

Projekt podpořil Česko-německý fond budoucnosti a Statutární město Brno.

 

PARTNER PROJEKTU:

Apartment Project Kulturverein e.V.

Hertzbergstr. 13, 12055 Neukölln, Berlin