TZ: PLATO cestuje za uměním. Poprvé do Polska

PLATO cestuje za uměním. Poprvé do Polska / Galerie PLATO / Ostrava / 11. 9. 2017

PLATO cestuje za uměním. Poprvé do Polska

PLATO, kancelář pro umění se na jeden zářijový víkend promění v cestovní kancelář. Pro první poznávací zájezd za současným uměním zvolila ostravská galerie dvě přehlídky ve Varšavě a muzeum v Lodži. Cesty za uměním chce PLATO nabízet široké veřejnosti pravidelně.

Galerie současného umění PLATO dočasně působí jako Kancelář pro umění, kde „administruje“ různé přístupy k umění. „S pojmem ‚kancelář‘ si proto trochu hrajeme. Navíc cestovní kancelář si všichni umí představit, takže si pak snad více lidí dokáže představit, k čemu je dobrá i kancelář pro umění,“ vysvětlil ředitel PLATO Marek Pokorný.

Poznávací zájezdy za uměním se stanou standardní součástí programu galerie, která pracuje v určitých sériích a cyklech. „Tento nejen rozšíří povědomí o současném umění, ale také přispěje k pochopení, že PLATO je srovnatelné s děním v zahraničí, ale zároveň je nějak jiné,“ řekl M. Pokorný. Následovat by měly například Berlín, Budapešť…

První vlaštovka z PLATO míří 23. až 24. září na největší festival současného polského umění Warsaw Gallery Weekend (WGW) a mezinárodní přehlídku současného umění NOT FAIR. Na zpáteční cestě navštíví účastníci zájezdu nejstarší muzeum současného umění Muzeum Sztuki w Łodzi. „Polská scéna je mimořádně inspirativní a silná včetně institucí, které jim můžeme závidět. Fakticky se o PLATO také nejvíce zajímá a uvědomuje si jeho výjimečnou pozici,“ zdůvodnil ředitel.

Festival WGW je jedinečný svým měřítkem a rozmanitostí – letos nabídne zdarma tři desítky speciálně připravených výstav včetně doprovodných akcí. Je to příležitost seznámit se v koncentrované podobě s tamní progresivní uměleckou scénou. „Ne nadarmo se Varšavě říká New York východu,“ naznačil kurátor PLATO a také průvodce zájezdu Jakub Adamec. Přehlídka NOT FAIR, která se koná v nejvýraznější varšavské budově – Paláci kultury a vědy, naopak představí nejméně dvě desítky umělců z celé Evropy. A muzeum v Lodži, která se v něčem podobá Ostravě, patří mnoho let k nejvýznamnějším ve střední Evropě, dodal kurátor.

Zájezd nazvaný Pojedeme, uvidíme I je určený široké veřejnosti, cenově dostupný je i pro studenty. „Mnozí lidé by za současným uměním sami nejeli. My jim poskytneme organizační komfort včetně zkušených průvodců,“ uvedla mluvčí galerie Hana Halfarová. Termín pro podání přihlášek je do čtvrtka 14. září. Podrobnosti k zájezdu jsou uvedeny na www.plato-ostrava.cz.

Galerie současného umění PLATO působí od roku 2017 v centru Ostravy jako příspěvková organizace města. Navazuje na tříletý projekt v Dolní oblasti Vítkovic, který skončil v prosinci 2016. Z prostor na rohu Českobratrské a Bráfovy ulice se příští rok přesune do bývalého hobbymarketu Bauhaus. Konečným sídlem galerie se během několika let stanou rekonstruovaná městská jatka v centru Ostravy.

Zajímavé odkazy:

http://plato-ostrava.cz/aktuality/zajezd-do-polska-prihlasky-do-14-09-a-rozhovor-s-reditelem-plato/

http://warsawgalleryweekend.pl/2017/

http://notfair.pl/

www.msl.org.pl