TZ: X a X let pod sluncem

X a X let pod sluncem / Městská galerie Týn nad Vltavou / Týn nad Vltavou / 3. 9. - 29. 10. 2017

 X a X let pod sluncem

Léto v Městské galerii Týn nad Vltavou není rozhodně u konce. Jeho trvání symbolicky prodlouží projekt X a X let pod sluncem, který vyvrcholí v sobotu 2. září 2017 od 15 hodin slavnostní vernisáží a křtem katalogu. Půjde o jedinečné setkání uměleckých osobností, zástupců města a dalších, ale hlavně s bývalou kurátorkou městské galerie paní Marií Hanušovou. Celý projekt se koná pod záštitou ministra kultury ČR pana Daniela Hermana.

Publikace X a X let pod sluncem

Za celou dobu trvání městské galerie chyběl katalog, který by zmapoval a představil její celou historii, a přinesl by tak komplexní obraz z její minulosti. Vydáním publikace X a X let pod sluncem tento dlouhodobý dluh splácíme. Publikace obsahuje chronologický soupis výstav od roku 1996 do roku 2016, kdy jsme si připomněli 20 let existence, texty o historii, výběr z historických fotografií a citátů z katalogů nebo médií, rozhovor s paní Marií Hanušovou a další. Představuje také 155 umělců, kteří do projektu, tedy na výstavu i do katalogu, přispěli svým dílem.

Výstava X a X let pod sluncem

K účasti na výstavě jsme vyzvali umělce, kteří ve vltavotýnské galerii během tohoto dlouhého období aspoň jednou vystavovali. Kolektivní výstava je založena na dvou jednoduchých principech. Výtvarný umělec se jednak účastní příspěvkem na výstavu v podobě díla formátu A5, tedy ve velikosti větší poštovní obálky, a zároveň své dílo zaslal poštou. Výstava tak je jakousi prezentací „dopisů“ galerii. Obsah a technika díla závisela na autorovi. Korespondenční koncept výstavy měl umožnit představit v galerii co největší počet autorů. Ve finále tedy 155 vystavujících z ČR i zahraničí, kteří byli postaveni před stejný úkol, což mezi nimi vytváří jistý druh rovnosti. Výstava má umělcům nabídnout možnost uvážit, co lze výtvarnými prostředky vyslovit na omezeném formátu a jak se lze postavit k nepředvídatelným sousedstvím s kolegy různorodého zaměření a věku. Na rozdíl od běžné praxe, kdy se katalog vydává doprovodně k výstavě, je naše situace obrácena: výstava je koncipována jako průvodní ke katalogu. Design výstavy je proto řešen ve spolupráci s grafikem katalogu Jakubem Kovaříkem. Každému dílu je věnována patřičná pozornost, aby vyniklo samostatně. Součástí výstavy je také cca hodinový sestřih z videonahrávek všech Vltavotýnských výtvarných dvorků (1995-2015). Galerijní novinkou bude pult a policový systém ve vstupních prostorách galerie, který pro galerii navrhl a vyrobil umělec a designér Jan Fabián.

Program vernisáže v sobotu 2. září od 15 hodin

Na úvod vystoupí Vltavotýnské mažoretky z MěDDM. Hudební doprovod zajistí českobudějovická jazzová kapela Season Match. Během vernisáže pokřtíme katalog, promluví osobnosti, včetně Marie Hanušové, a představitelé města.

Výstava potrvá až do neděle 29. října 2017. Nebude chybět doprovodný program v podobě Výtvarných kuchyněk na téma mail art a o víkendu 14.-15. října nás čeká překvapení v rámci akce Dny otevřených atelierů.

Srdečně zveme všechny, kdo mají rádi umění nebo si chtějí zavzpomínat. Věříme, že výstava nejenže řádně připomene dvacet let existence galerie, ale že její vernisáž bude příležitostí k ojedinělému setkání výtvarných umělců a osobností, a to včetně její bývalé dlouholeté kurátorky.

MgA. Petra Svoboda Herotová, kurátorka

Městská galerie Týn nad Vltavou