TZ: Okouzleni řádem

Jaroslav Jebavý, Ladislav Jezbera, Štěpán Málek, Alva Hajn, Vladana Hajnová / Okouzleni řádem / kostel sv. Vavřince / Klatovy / 21. 7. - 31. 10. 2017

Okouzleni řádem

Kostel Svatého Vavřince v Klatovech

21. 7. 2017-31.10. 2017

Jaroslav Jebavý, Ladislav Jezbera, Štěpán Málek, Alva Hajn, Vladana Hajnová

V kostele Svatého Vavřince v Klatovech se představuje Východočeská sekce Klubu konkretistů KK3. Východní Čechy jsou tradičně krajem spiritistů a blouznivců našich hor, ale existuje tu také nápadná náklonnost hledat v umění řád, který ve světě postrádáme.

Dominantou výstavy je víc jak pětimetrová instalace Atropický princip monumentálního sochaře Ladislava Jezbery (1973), doprovázená neméně rozměrnými obrazy Jaroslava Jebavého (1952). Energie vložená do soustředěného kroužení po plátně je nezměrná a hypnotická. Kostelním interiérem od vstupu až po kněžiště diváka doprovodí dvou- a třírozměrné práce předsedy KK3, sochaře Štěpána Málka (1966). Ani v tak velkolepém prostoru, jakým je svatovavřinecký kostel, nezaniknou minuciózní akumulace špejlí a brček Vladany Hajnové (1967). Že je na co navazovat, doloží vystavené kresby Alvy Hajna (1934 – 1991), jehož dílo klatovská galerie spoluobjevila pro současnost. Domovským galerijním prostorem současných konkretistů je funkcionalistický chrám, Sbor Kněze Ambrože od Josefa Gočára v Hradci Králové. Atmosféra modernistické stavby a barokního kostela je velmi odlišná, přesto obojí podporuje okouzlení řádem.

Martina Vítková