TZ: Výstavy Richtera a Skály vidělo už téměř 100 tisíc lidí, skončí za tři týdny

Výstavy Richtera a Skály vidělo už téměř 100 tisíc lidí, skončí za tři týdny / Národní galerie v Praze / Praha / 14. 8. 2017

Už jen tři týdny lze navštívit v paláci Kinských a Valdštejnské jízdárně návštěvnicky nejoblíbenější výstavy Národní galerie v Praze letošního roku. Výstavy Gerhard Richter a František Skála Jízdárna budou až do 3. září otevřeny denně do 20 hodin.

Skálovu výstavu děl od roku 2004 vidělo za pět měsíců jejího trvání dosud 52 434 návštěvníků. Retrospektivu Gerharda Richtera, která začala o měsíc a půl později, zhlédlo 42 854 lidí. Obě se tak řadí k nejúspěšnějším výstavním projektům NG roku 2017.

„V posledních třech týdnech prodloužíme pro velký návštěvnický zájem otevírací dobu Valdštějnské jízdárny a paláce Kinských až do 20 hodin. Obě výstavy budou také otevřené denně, tedy včetně pondělí,“ uvádí generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

Výstava výtvarníka, divadelníka i zpěváka Františka Skály představuje originálním způsobem umělcova díla od roku 2004 do současnosti. Některá dokonce vznikla na míru Valdštejnské jízdárně. Celý projekt doplňuje instalace Skálova Prastánku na Malostranském náměstí.

Výstava Gerhard Richter v paláci Kinských je první rozsáhlou retrospektivou jednoho z nejvýznamnějších umělců současnosti ve středovýchodní Evropě. Více jak sedmdesát děl představuje široké spektrum Richterovy tvorby od fotorealistických maleb po geometrické abstrakce.

Obě výstavy přibližují videa Národní galerie v Praze, v nichž svoji tvorbu představují i samotní umělci: Gerhard Richter a František Skála.