Otevřená výzva za zachování ateliéru a magické zahrady sochařky Hany Wichterlové na Malé Straně

Otevřená výzva za zachování ateliéru a magické zahrady sochařky Hany Wichterlové na Malé Straně / Praha / srpen 2017

V malostranském ateliéru přes 50 let žila a pracovala významná česká sochařka Hana Wichterlová. Ateliér, známý mimo jiné z fotografií Josefa Sudka, se nachází ve skryté zahradě pod Petřínem. Po dlouhá léta se zde se sochařkou a jejím manželem Bedřichem Stefanem scházely významné osobnosti české kultury 20. století – kromě jiných František Tichý, Otto Rothmayer, básníci Vladimír Holan, Jaroslav Seifert a Josef Topol, historičky umění Anna Masaryková a Růžena Vacková.

Tomuto jedinečnému místu, srovnatelnému snad jen s nedaleko stojícím ateliérem Josefa Sudka hrozí zánik. Majitel objektu - Městská část Praha 1 - má záměr ateliér a přilehlou zahradu prodat.

My, níže podepsaní, žádáme, aby místo prodeje byl ateliér svěřen Galerii hlavního města Prahy, která má zájem zachovat ho a provozovat jako muzeum. Tento záměr podporuje i rodina Wichterlova, která je připravena sochy, výbavu ateliéru a zahrady bezúplatně zapůjčit a umístit zpět do dnes neobyvatelného objektu a umožnit tak uchovat genia loci tohoto výjimečného místa.

Pokud se s naší výzvou a záměrem ztotožňujete a chcete ji podpořit, stačí souhlasné vyjádření mailem (wichtem@gmail.com - uveďte prosím laskavě, jaký titul/status může doplnit vaše jméno)

Za rodinu,

Zuzana Wichterlová (restaurátorka, do roku 2016 nájemnice ateliéru)

Srpen 2017

 


Pokud se s naší výzvou a záměrem ztotožňujete a chcete ji

podpořit, stačí souhlasné vyjádření mailem (wichtem@gmail.com)

(uveďte prosím laskavě, jaký titul/status může doplnit vaše

jméno).