TZ: Jiří Fajt tři roky generálním ředitelem Národní galerie v Praze

Jiří Fajt tři roky generálním ředitelem Národní galerie v Praze / Národní galerie v Praze / Praha / 25. 6. 2017

Jiří Fajt tři roky generálním ředitelem Národní galerie v Praze

V červenci uplynuly tři roky od nástupu Jiřího Fajta do funkce generálního ředitele Národní galerie v Praze. Během nich se podařilo zásadním způsobem oživit Veletržní palác i další budovy a návštěvnost dosáhla historického rekordu. Jiří Fajt přivedl do NG mladé lidi i světoznámé umělce. V dalším období se chce zaměřit zejména na modernizaci budov a sbírkových expozic.

„Do Národní galerie jsem nastupoval s jasnou vizí – otevřít ji lidem, významným umělcům a zajímavým projektům s mezinárodním přesahem. V uplynulých třech letech se mnohé povedlo, řada úkolů je samozřejmě stále ještě před námi. Tisíce mladých lidí napjatě očekávajících vystoupení Aj Wej-weje při letošním zahájení výstavní sezóny byl nezapomenutelný zážitek, který jen potvrdil oprávněnost nastoupené cesty,“ říká Jiří Fajt.

Pod vedením Jiřího Fajta se NG zaměřila na oživení jednotlivých budov a otevření se návštěvníkům. Tuto koncepci se nejprve podařilo naplnit u Veletržního paláce, který měl největší potenciál zaujmout mladší generace. Prostřednictvím pravidelných otevřených vernisáží, tzv. openingů, se do holešovického paláce naučily chodit tisíce mladých lidí. Letošního březnového Grand Openingu se účastnilo na 7 tisíc návštěvníků. Veletržní palác v posledních třech letech poutal pozornost také výstavním programem – Kokoschkou, Beuysem, Kolíbalem, Kjartansonem a Brianem Eno počínaje, Aj Wej-wejem a Magdalenou Jetelovou konče.

V roce 2016 byl v dramaturgii NG kladen důraz zejména na palác Kinských a nedaleký klášter sv. Anežky. Rokokový palác na Staroměstském náměstí začal lákat programem atraktivním i pro  turisty – Celníkem Rousseauem a aktuálním Gerhardem Richterem. Ve středověkém klášteře byly vloni zase otevřeny revitalizované zahrady a nový prohlídkový okruh, nyní v létě celý areál oživuje pravidelný kulturní program Anežka LIVE!.

Klíčové výstavní projekty galerie i nadále realizuje ve  Valdštejnské jízdárně, kde vloni kraloval Císař Karel IV. 1316–2016; tato mezinárodní výstava bodovala jak u široké veřejnosti rekordní návštěvností, tak i u odborné veřejnosti v rámci domácí soutěže Gloria musaealis a na celosvětovém žebříčku nejúspěšnějších výstav The Art Newspaper. Aktuálně jízdárna hostí populární výstavu Františka Skály.

Od roku 2015 mají děti do 18 let a studenti do 26 let volný vstup do všech sbírkových expozic, čímž NG udělala první krok k naplnění svého cíle volného vstupu pro širokou veřejnost. Vstupné za tuto cílovou skupinu hradí Komerční banka, generální partner NG. Rostoucí zájem o aktivity Národní galerie se projevuje v její návštěvnosti, která vloni historicky poprvé přesáhla hranici 700 tisíc.

„V následujících letech se chci věnovat i dalších budovám. V Salmovském paláci bude již příští rok otevřena expozice současného světového umění ze sbírky TBA21, Schwarzenberský palác se v roce 2019 dočká dramaturgické proměny, která nechá mimořádná díla starých mistrů vyniknout v širokých společenských a kulturních souvislostech své doby. Rekonstrukcí musí projít i Šternberský palác a v neposlední řadě se budeme soustředit na nejdůležitější revitalizační projekt Národní galerie, kterým je architektonická transformace Veletržního paláce na moderní muzeum výtvarné kultury 19. až 21. století,“ dodává Jiří Fajt.

Nejdůležitější realizované projekty

Oživení Veletržního paláce a koncept otevřených vernisáží – tzv. openingů, kterých se pravidelně účastní tisíce hostů, zejména z řad mládeže

Dokončení revitalizace kláštera sv. Anežky České a projekty Anežka NOVĚ! a Anežka LIVE!

Třídenní oslavy 220. výročí založení Národní galerie v Praze, kterých se zúčastnilo 30 tisíc lidí

Volný vstup pro děti a mládež do 18 let a studenty do 26 let díky spolupráci s Komerční bankou

Akvizice: V minulém období byly akvizice uměleckých děl do sbírkových fondů NG z finančních důvodů velmi omezené. Již vloni se ale podařilo získat ilustrace Josefa Šímy k básnickému souboru Panenky a dvě Angermayerova lovecká zátiší. Letošní finanční podpora Poslanecké sněmovny ČR umožnila systematičtější nákupy současného umění: potvrzeny jsou akvizice děl Kateřiny Šedé, Magdaleny Jetelové, Gerharda Richtera, Františka Skály a Josefa Bolfa, chystají se nákupy od dalších žijících autorů.

Nejúspěšnější výstavy

Valdštejnská jízdárna: Císař Karel IV. 1316–2016 (92 857)

Palác Kinských: Celník Rousseau: Malířův ztracený ráj (57 047)

Veletržní palác: Americká grafika tří století z National Gallery of Art ve Washingtonu (34 567)

Klášter sv. Anežky České: Tajemné dálky, symbolismus v českých zemích, 1880–1945 (27 642)

Šternberský palác: Cranach ze všech stran (14 450)

Spolupráce s významnými osobnostmi současného umění

Aj Wej-wej

Brian Eno

Magdalena Jetelová

Stanislav Kolíbal

Jiří Kovanda

Gerhard Richter

František Skála

Ministerstvo kultury České republiky