TZ: Aleš Hvízdal a Dmitrij Nikitin

Aleš Hvízdal a Dmitrij Nikitin / V rozpuku / Zámecká jízdárna v Litomyšli / Litomyšl / 15. 7.-13. 8. 2017

Aleš Hvízdal a Dmitrij Nikitin: V rozpuku

15. 7. - 13. 8. 2017

Kurátorka: Helena Marie Hendrych

Zámecká jízdárna v Litomyšli

denně 10-18 hodin

vernisáž: 14.7. v 17:00

pořádá: Zámecké návrší p.o.

Dva mladí umělci Aleš Hvízdal, absolvent Litomyšlské školy restaurování, a Dmitrij Nikitin představují v Zámecké jízdárně svou novou výstavu “V rozpuku”. Jejím středobodem je čtyřmetrová monumentální socha koně vysochaného z betonu pomocí tzv.robotického sochařství.

Hvízdal a Nikitin se setkali během studií v ateliéru Supermédií na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Dvojice umělců v konceptu této výstavy reflektuje nejistotu současné sociálně-kulturní situace a dává prostor nově objevovanému příběhu se všemi jeho důsledky. Symptomy, které společnost vykazuje, naznačují nástup nové etapy – ať už technologické, nesené umělou inteligencí a masovou automatizací, politické, poháněné strachy, či ekologické.

Prostor Zámecké jízdárny, pro který je výstava navržená, nese historickou stopu, která je pojítkem obsahu instalace. Místo již svým názvem a především původním účelem evokuje lidmi osedlanou koňskou sílu. Téma rovněž zrcadlí využití jízdárny v letech 1996-2010 jako místo trvalé expozice sbírky antických odlitků. Hvízdalova a Nikitinova socha koně je založená na scanu skutečné římské sochy císaře Marka Aurelia na koni, kdy umělci v počítačovém modelu postavu panovníka odstranili a zanechali pouze figuru koně. Antický příběh je stále planým vzorem a epochou jasné a důsledné kulturní, sociální a politické rétoriky. Tyto obrazy z historie místa se na dobu výstavy vrací v asociativní přesmyčce. V podobné rovině fungují i další prvky výstavy, a to videa přírody a měst, z nichž během expozice mizí postavy lidí.

Výstava je jakýmsi pomníkem postmoderny. Podobně, jako energie motorů F-1 rakety SaturnV, která vynesla lidstvo na cestu k Měsíci — za svým posledním velkým příběhem moderny — ohlašuje i pnoucí se energie doby současné končící éru absencí velkých vyprávění. Čas mnohostí a vrstvení pomalu utichá a otevírá prostor novým vírám, dualistickým protipólům, naplňujícím a bojujícím o sebe-naplnění. Čistý obraz, přímý směr a jasný cíl jsou nově nabytým sebevědomím povstalým ze selhání života s volbou. Skrze svého koně Hvízdal s Nikitinem konstruují ideu, pnoucí se, pulzující a nespoutanou. Formují její začátek a zároveň zapalují věčné ohně vzpomínek na postmodernu.

Komentované prohlídky s autory

21. 7. a 11. 8. 2017 od 18:00

www.zamecke-navrsi.cz