TS: Anetta Mona Chisa a Lucia Tkáčová

Anetta Mona Chisa a Lucia Tkáčová / Banská St a nica Contemporary, Trate mládeže 6, Banská Štiavnica / 26. 8. 2017 o 16:00

Pozývame Vás na vernisáž projektu 8x9=2017 do haly železničnej stanice v Banskej Štiavnici, v sobotu, 26.8. 2017 o 16:00.

Adresa: umelecké centrum Banská St a nica Contemporary, Trate mládeže 6, Banská Štiavnica

Pre verejnosť sme otvorení vždy v nedeľu od 13:30 do 18:00 a v pondelok od 11:30 do 16:00. / alebo po individuálnom dohovore na čísle 00421 944 079 133

autorky: Anetta Mona Chisa a Lucia Tkáčová

iniciátor a organizátor: Banská St a nica Contemporary

autor sprievodného textu: Ján Zálešák

asistenti: Marek Burcl, Sebastian Komáček a Jozef Vančo

grafický dizajn: Palo Bálik

Anetta Mona Chişa s Luciou Tkáčovou nechávají diváky, náhodné návštěvníky a cestující prožít zneklidňující rozporuplnost jásavé abstrakce barevných látek. Bez hesel, bez historických výkladů.

Emocionální síla použitého vizuálního jazyka je nezpochybnitelná a monumentální měřítko, v jakém zde autorky pracují, sílu motivu dále umocňuje. Zřasené kužely barevných látek na sebe po vstupu do haly strhnou pozornost nejdříve, je to však jen jedna část kompozičního celku, jehož významový potenciál netkví pouze ve vztahu k místu, ale stejně tak i ve vztahu dvou propojených částí. Tou druhou, výrazně menší, ale naprosto zásadní částí kompozice, je digitální tisk umístěný na dveřích v levém rohu severní stěny nádražní haly. Snímek obrazu generovaného rozbitým displejem mobilního telefonu, byť zabírá jen zlomek celkové plochy, je ve skutečnosti tím, co podmiňuje barevnost i rytmus celé kompozice.

z textu Jana Zálešáka

www.banskastanica.sk www.chitka.info

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.