TZ: Koně v piškotech

Koně v piškotech / Arcibiskupský zámek Kroměříž: Manský sál / Kroměříž / 23. 6. - 1. 10. 2017

Výstava Koně v piškotech připomene nádheru císařského dvora Leopolda I.

vernisáž: 22. 6. 2017 v 16h

Arcibiskupský zámek Kroměříž, Manský sál

autoři výstavy: Kateřina Fajtlová, Miroslav Kindl

Pompézní slavnosti, spektakulární scény, divadelní hry opěvující mytologické hrdiny či balet, a to i v koňském podání, tak vypadal život na dvoře Leopolda I. Císař Svaté říše římské zápasil v polovině 17. století se slavným francouzským Králem Slunce – Ludvíkem XIV. nejen na bitevním poli, ale zejména v oblasti umění. Právě kultura na císařském dvoře je středobodem nové výstavy Koně v piškotech v Arcidiecézním muzeu Kroměříž.

„Návštěvníkům výstavy v kroměřížském zámku představíme slavnosti na dvoře císaře Leopolda I. (1640–1705). Vycházíme z dochovaných záznamů divadelních představení, ohňostrojů a také baletu – i toho koňského. Právě od něj je odvozen název výstavy Koně v piškotech,“ vysvětlil kurátor Miroslav Kindl z pořádajícího Muzea umění Olomouc.

Doba vlády císaře Leopolda I. v habsburské monarchii a Ludvíka XIV. ve Francii dokazuje, že bojovat se nemusí pouze na poli válečném a slavnosti nemusí být jen pouhou radovánkou. Právě zápas o postavení těchto dvou panovníků se přenesl z válečných polí také do písku arén a na prkna divadelních jevišť. Ve jménu státní a panovnické propagandy skládali přední komponisté opery, architekti vytvářeli spektakulární scény, koně i lidé tančili. To vše umělci na královských dvorech podrobně dokumentovali. Právě díky nim se obrazové a grafické popisy slavností z Paříže a Vídně šířily po celé Evropě.

„Na výstavě představíme umělce a díla libretistů, skladatelů, scénografů, malířů, grafiků i ohňostrůjců druhé poloviny 17. století. Byli to oni, kteří formovali a dokumentovali kulturní život na císařském dvoře. Spojili hudbu, dramatická a výtvarná umění s historickými událostmi, dobovou filozofií, politikou a společenským myšlením. Vystaveny budou také oslavné knihy o Leopoldovi I. nebo grafické listy dokumentující císařské korunovace a s tím související festivity jako například slavnostní vjezdy do měst,“ líčí Miroslav Kindl.

Ani samotný císař Leopold nezůstával pozadu a sám dokonce skládal hudbu, a to od oratorií až po balety. Rád také navštěvoval a organizoval hudební představení. Na svém dvoře poskytl zázemí desítkám umělců z celé Evropy. Za téměř 50 let jeho  vlády sledujeme stovky různých performancí.

„Návštěvníkům nabídneme také unikátní barokní divadelní kostýmy, které jsou originální, žádné kopie. K vidění budou původní rekvizity nebo například sedlo a postroj pro drezúru koní,“ zdůrazňuje Miroslav Kindl.

Koňský balet na vlastní oči

Aby si dokázali návštěvníci výstavy Koně v piškotech na vlastní oči představit okázalost císařského dvora Leopolda I., tak si pro ně kurátoři výstavy připravili také speciální animace.

„Představíme naučné, animované filmy, které návštěvníky provedou koňský baletem La Contesa dell'aria e dell'acqua hraného na nádvoří Hofburgu k příležitosti sňatku císaře Leopolda s jeho první manželkou Markétou Terezou 24. ledna 1667 či operu

Il Pomo d'oro hranou 12. a 14. července 1668. Animátorům spolupracujícím s Theater Museem ve Vídni se podařilo rozpohybovat některé grafické listy a návštěvníci naší výstavy mohou vidět výsledek. Uvidí, jak koně tvořili nejrůznější obrazce a jak prováděli v naprostém souladu s jezdcem složité figury,“ říká kurátor výstavy.

Výstava Koně v piškotech bude mít po kroměřížské premiéře rozšířenou reprízu v Arcidiecézním muzeu Olomouc od 25. ledna do 15. dubna 2018.

Katalog

K výstavě vznikl i výpravný katalog Koně v piškotech | Slavnosti na dvoře císaře Leopolda I. z pera kurátorů Kateřiny Fajtlové a Miroslava Kindla, který vydalo Muzeum umění Olomouc. Publikace obsahuje nejen zasvěcený výklad k atraktivnímu tématu barokních festivit, ale i bohatý obrazový materiál.

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).