TZ: klub Fiesta

Charles Atlas, Bora Akinciturk, Simon Brossard & Julie Villard, core.pan, Rafał Czajka, Marek Delong & Anna Slama, dzurillah, FUTURA 2000, Yannick Val Gesto, GRAŃ, Jakub Hošek & Nik Timková, Thomas Jeppe, Paul Maheke, New Magic Media, Reaper Death Seal Corporation, SAMO©, Anna Solal, Vít Soukup, Sarah Tritz, Jan Vorisek, Esmay Wagemans / klub Fiesta / kurátoři: Michal Novotný a Lumír Nykl / PLATO Ostrava: Kancelář / Ostrava / 28. 6. - 3. 8. 2017

klub Fiesta

29. 6. – 3. 8. 2017

Kancelář, Českobratrská 14

Kurátor výstavy: Michal Novotný, Lumír Nykl

Výstava zabývající se fenoménem klubové kultury jako motorem hudební, generační, politické, a hlavně společenské změny. Část vystavujících umělců se aktivně pohybuje na současné klubové scéně a snaží se o její redefinici, jiní pracují v přesazích nebo ve své tvorbě k tématu nějakým způsobem odkazují.

Umělci: Charles Atlas, Bora Akinciturk, Simon Brossard & Julie Villard, core.pan, Rafał Czajka, Marek Delong & Anna Slama, dzurillah, FUTURA 2000, Yannick Val Gesto, GRAŃ, Jakub Hošek & Nik Timková, Thomas Jeppe, Paul Maheke, New Magic Media, Reaper Death Seal Corporation, SAMO©, Anna Solal, Vít Soukup, Sarah Tritz, Jan Vorisek, Esmay Wagemans

Vizuální identita, grafika, merchandise: Rafał Czajka

Live events

28.06. Afterparty DJ’s v Klub Baru Fiesta

21.07. Reaper Death Seal Corporation takeover, hra ve virtuální realitě

03.09. Jan Vorisek, performance

Klub definuje svět každé generace

Fenomén klubové kultury je východiskem nového výstavního projektu galerie PLATO. Kurátoři Michal Novotný a Lumír Nykl chápou klub a klubovou kulturu jako motor hudební, generační, politické, a hlavně společenské změny. Pozvali proto ke spolupráci řadu umělců, kteří se aktivně pohybují na současné klubové scéně a snaží se o její redefinici, jiní pracují v přesazích nebo ve své tvorbě k tématu nějakým způsobem odkazují. Projekt zaměřený na vztah hudby a společnosti kromě jiného reaguje a doplňuje dvě významné kulturní události, které charakterizují letošní ostravské léto: festival Colours of Ostrava a Ostravské dny nové hudby. Stejně jako tyto akce i výstava v PLATO představuje významné či nadějné umělce z celého světa. Výstava zahájená 28. června potrvá do 3. září a doplní ji hra ve virtuální realitě prožívaná z auta zaparkovaného před galerií a performance švýcarského umělce Jana Voriska.

Hudební klub je podle autorů projektu místo, ve kterém každá generace znovu formuluje vztah ke světu, místo, ve kterém se rodí myšlenky utvářející naši společnost. Výstava klub Fiesta sice nahlíží na klubovou scénu komplexně, ale nerekapituluje její vývoj prostřednictvím muzejních exponátů či snahou vytvořit repliku klubu v galerii. Zajímá je spíše vliv klubové kultury na uměleckou praxi a reflexi klubové kultury prostřednictvím autonomních uměleckých děl. „I ve druhé výstavě, na které s PLATO spolupracuji, se snažíme používat díla jako scénu na divadle, postavit z nich prostředí, které bude mít určitou atmosféru a bude rozpoznatelné jako něco jiného než výstava. Ne všichni umělci se vyjadřují k tématu hudebního klubu, jejich díla mohou být použita jako součást scénografie. Na druhou stranu jsme se snažili, aby větší část umělců zároveň pracovala v přesazích hudby, máme zde tak díla, která vznikla ve spolupráci s hudebníky, řada umělců vytváří plakáty a pozvánky na klubové akce a aktivně tak na klubové scéně participují. Většina zúčastněných se věnuje několika disciplínám zároveň, například autor vizuální stránky výstavy Rafał Czajka vystoupí jako DJ na afterparty po vernisáži.“ řekl Michal Novotný, jeden z kurátorů výstavy.

Jako ostatní projekty galerie PLATO i tato výstava v prostoru na Českobratrské ulici poukazuje na celospolečenské a globální fenomény, které se promítly či promítají také do života města a utvářely specifickou lokální zkušenost s uměním a popkulturou. Proto si také půjčuje název jednoho z existujících ostravských klubů. „Takzvaně ‚stará‘ Fiesta pro mě byla mytickým prostorem, kde se odehrávaly dějiny ostravské scény s kapelami jako I Love 69 Popgejů, Like She a poté Schwarzprior v hlavních rolích. Místo, kde ‚strpěli‘ radikální umělecká a hudební vyjádření, i když třeba sama místní LGBTQ komunita [vysvětlení viz https://cs.wikipedia.org/wiki/LGBT] upřednostňuje spíš osmdesátkové hitovky. Chtěli jsme upozornit na tenhle prvek v lokální historii, ale i vnést nový kontroverzní vítr do duhových plachet. Klubová kultura vzniklá okolo elektronické hudby má kořeny v queer a jiných marginalizovaných komunitách, proto nám přišlo vhodné to v lokálním kontextu vyjádřit takto a k odkazu klubu se přihlásit,“ doplnil druhý z dvojice autorů projektu Lumír Nykl, představitel nejmladší generace umělců a kurátorů, který působí jako hudební publicista, vystupuje i jako DJ a spolupracuje s pražským Centrem současného umění FUTURA či kolektivem A.M.180.

Výstava klub Fiesta nabídne obrazy, objekty, videa českých i zahraničních umělců, mezi nimi například významného amerického videoumělce a režiséra Charlese Atlase, který na začátku 70. let spolupracoval s Merce Cunninghamem a letos vystavuje na Benátském bienále. Výstavní prostory promění v hudební klub také díla, která budou upomínat k jeho tradičnímu vybavení. Součástí tak bude unikátní socha/bar od dvojice umělců Simon Brossard a Julie Vellard, ze kterého bude během vernisáže návštěvníkům podáván alkohol, nebo pódium, které postaví irsko-australský umělec Thomas Jeppe a na kterém budou zavěšena další umělecká díla.

Součástí výstavy jsou tři živé akce. Večer 28. června se budou moc návštěvníci z vernisáže vypravit do skutečného Klub Baru Fiesta na Smetanově náměstí, kde proběhne afterparty s třemi DJ’s z Česka a Polska. Na pátek 21. července připravila pražská společnost Reaper Death Seal Corporation pro všechny návštěvníky galerie hru ve virtuální realitě. Poté, co si na přes hlavu nasadí brýle Oculus Rift, se z auta zaparkovaného u galerie přenesou do surreálné počítačové krajiny, kterou projedou za doprovodu elektronické hudby. Tato mimořádná jednodenní akce bude připravena i u příležitosti festivalu Colours of Ostrava, který bude v tu dobu probíhat. Výstavu ukončí 3. září švýcarský umělec českého původu Jan Vorisek asambláží zvuků, materiálů a audio zařízení.