do 10. 8. 2017 / Galerie Rudolfinum vypisuje výzvu na podání projektů pro kurátorské cesty v oblasti současného vizuálního umění

Galerie Rudolfinum vypisuje výzvu na podání projektů pro kurátorské cesty v oblasti současného vizuálního umění / Galerie Rudolfinum / uzávěrka pro podání projektů do 10. 8. 2017

Galerie Rudolfinum Curatorial Research Trip 2017

Galerie Rudolfinum, kunsthalle pro moderní a současné umění, vypisuje u příležitosti své v pořadí sté výstavy výzvu na podání projektů pro kurátorské cesty v oblasti současného vizuálního umění.

Záměr

V první fázi má program Galerie Rudolfinum Curatorial Research Trip 2017 podpořit rozvoj nezávislé činnosti a znalostí kurátorů formou návštěv umělců, institucí, archivů apod. v zahraničí.

V druhé fázi nabízí Galerie Rudolfinum možnost uplatnění výsledků cesty formou realizace výstavy, cyklu přednášek, publikačního počinu apod.

Forma podpory

Přihlášení zájemci navrhují a realizují svůj záměr jedné nebo více kurátorských studijních cest v období září-prosinec 2017. Každý z maximálně pěti vybraných kurátorů bude podpořen částkou do výše 100.000,- Kč podle náročnosti cesty. Obdrží také průvodní dopis, který by mu měl pomoci v navazování kontaktů, usnadnit přístup do archivů apod. Udělená částka bude poskytnuta jako autorský honorář a kompenzace cestovních nákladů v souladu se strukturou navrženou v koncepci pobytu.

Termíny a postup

První fáze

Do 10. srpna 2017 uchazeč zašle projekt v max. rozsahu 5 stran, který bude obsahovat:

1) Motivační dopis se stručným popisem oblasti zájmu a kontaktními údaji. Součástí dopisu musí být stručná anotace (1-5 vět), která bude v případě udělení podpory zveřejněna.

2) Strukturu předpokládaného kurátorského pobytu, časové vymezení, požadovanou částku a strukturu jejího předpokládaného využití (cestovné, ubytování, diety, ostatní náklady apod.).

3) Stručný profesní životopis.

Do 1. září 2017 budou zveřejněna jména předkladatelů vybraných projektů, anotace těchto vybraných projektů a jména členů odborné komise. Posuzován bude:

1) přínos oboru;

2) vztah dosavadní činnosti kurátora k navrhovanému záměru;

3) profesní zkušenosti kurátora;

4) finanční a praktická realizovatelnost navrženého záměru.

Druhá fáze

Do 31. března 2018 vybraní uchazeči předloží Galerii Rudolfinum autorský koncept pro výstavu v Galerii Rudolfinum nebo návrh cyklu přednášek, publikačního počinu či jiné formy profesního výstupu kurátora, který připraví na základě své studijní cesty. Záměr může být navržen pro celou velkou galerii, její část nebo jiné prostory v budově.

Galerie Rudolfinum si vyhrazuje právo nerealizovat navržený záměr. V případě realizace projektu mimo rámec Galerie Rudolfinum, který výraznou měrou vznikl při kurátorské cestě, se uchazeč zavazuje uvádět odpovídající formou podporu projektu programem Galerie Rudolfinum Curatorial Research Trip 2017.

Dotazy a kontakt

Pro doplňující dotazy prosím kontaktujte: David Korecký, korecky@rudolfinum.org, 227 059 288, 724 226 625, kurátor a produkce Galerie Rudolfinum.

Přihlášky, tzn. motivační dopis, strukturu projektu a profesní životopis, prosím zasílejte elektronicky (ve formátu doc, txt, nebo pdf, případné obrazové přílohy vložte do jednoho pdf velikosti max. 8 MB) do 10. 8. 2017 na adresu asistentky Galerie Rudolfinum Oxany Ondříčkové, ondrickova@rudolfinum.org. Přijetí přihlášky bude potvrzeno e-mailem.