TZ: Otakar Slavík

Otakar Slavík / Těla / Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem / Roudnice nad Labem / 29. 6. – 10. 9. 2017

Otakar Slavík: Těla

29. 6. – 3. 9. 2017

Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 29. 6. 2017 v 17.00 v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem, Očkova 5. Výstavu zahájí Duňa Slavíková. Taneční performanci Obrazy melancholické žluté Markéty Jandové a Romana Zotova doprovodí hudba Clauda Debussyho v podání flétnistky Jany Jarkovské.

Otakar Slavík (1931-2010), absolvoval po kamenosochařské škole v Hořicích pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, obor malířství, u profesora Martina Salcmana. Až do šedesátých let se živil těžkou manuální prací. Od půle šedesátých let se účastnil základních skupinových výstav té doby, patřil k umělcům okruhu Špálovy galerie Jindřicha Chalupeckého. Až do doby normalizace vystavoval samostatně v Praze i v renomovaných galeriích moderního umění jako v Lounech či v Karlových Varech, zúčastnil se proslulého Roudnického sympozia v roce 1970. Po podpisu Charty 77 byl donucen odejít do exilu. V Rakousku byl členem Künstlerhausu. V roce 1991 mu Národní galerie v Praze uspořádala retrospektivní výstavu. Od roku 1991 pracoval a vystavoval v Praze i ve Vídni. Jeho poslední výstava, Barvou o život, se konala v roudnické Galerii moderního umění v roce 2010. Tam se nyní navrací výstavou kreseb v barvě, nazvanou Těla.

Výstava sochařských kreseb ve foyer roudnické galerie je komplementární k současné výstavě plastik Jana Štursy. Oba umělce spojuje hořická kamenosochařská škola, jejíž výuka následně výrazně ovlivnila umělecká východiska absolventů. Slavíkovy sochařské základy, které určily jeho figurální názor a chápání tělesnosti, se projevují obzvláště silně v kresbě, která provázela jeho malířskou tvorbu zprvu jen občasně. Ve Vídni se ovšem stala pravidelným cvičením během návštěv kurzu kresby aktů. Autonomní série figurálních kreseb z roudnického foyer, spíše obrysů a náznaků figur, zpracovaných pastelem či kombinací smíšených technik, vznikala s přestávkami od osmdesátých let až do roku 2008. Kresby těl jsou fragmentované, redukované na několik charakteristik, tvořené s důrazem a soustředěním na hledání nových řešení figurálního problému. Centrální téma plastické figury umístěné v neurčitém prázdném prostoru vystihuje s jistotou zkušenost lidského těla, jak v jeho osamění, tak v lyrickém spočinutí i vitálním vzepětí. Téma figury je pro Slavíka nekonečné. Silné vnitřní napětí těl, jejich emocionální cítění se prodírá barevnými znaky až na povrch kompozice. Umělcovy hluboké reflexe o těle a jeho vizuální formulaci ozřejmují svou výpovědí příběh lidského života.

Výstavu podpořilo Ministerstvo kultury ČR.

Výstava Otakara Slavíka bude pro veřejnost otevřena od 29. 6. do 3. 9. 2017, úterý – neděle 10.00–17.00.

Autorka výstavy: Duňa Slavíková

Kurátorka za GMU v Roudnici nad Labem: Alena Potůčková

Výstavu doprovodí katalog s textem Duni Slavíkové a barevnými reprodukcemi.