TZ: Už zítra se otevře Prastánek Františka Skály

Už zítra se otevře Prastánek Františka Skály / Národní galerie v Praze / Praha / 14. 6. 2017

Národní galerie v Praze, František Skála a Ondřej Kobza zítra slavnostně zahájí provoz Prastánku, který doplňuje umělcovu probíhající výstavu ve Valdštejnské jízdárně. Na Malostranském náměstí bude stát až do začátku září.

Více než šest metrů vysoký objekt z tři sta let starého dubového kmene funguje jako stánek, kde se mohou kolemjdoucí občerstvit nebo prozkoumat artefakty, které v následujících měsících František Skála připraví. Prastánek je extenzí výstavy Jízdárna, kterou Národní galerie v Praze pořádá v nedaleké Valdštejnské jízdárně a která se těší velkému návštěvnickému zájmu.

„Prastánek má sloužit jako místo setkávání, centrum nečekaných interakcí, prostor občerstvení fyzického i duchovního. Odkazuje k městským kioskům, trafikám a stánkům. Oproti nim však není industrializovaným obchodem, ale organicko-rukodělným objektem. Prastánek přináší do turistické plantáže Malé Strany zdivočelou přírodu a zplanělou architekturu. Odkazuje k jiným než pragmatickým hodnotám,“ říká o svém architektonickém díle František Skála.

O návštěvnickou obsluhu Prastánku, který bude v provozu až do konce výstavy 3. září, se postará známý pražský kavárník Ondřej Kobza. Prastánek, jako netradiční socha ve veřejném prostoru, se zároveň stane součástí letošního ročníku festivalu Sculpture Line. Slavnostní zahájení proběhne 15. června od 19 hodin na Malostranském náměstí.