TZ: Moravská galerie pokročila v digitální revoluci. Zpřístupňuje své sbírky on-line

Moravská galerie pokročila v digitální revoluci. Zpřístupňuje své sbírky on-line / Moravská galerie / Brno / 7. 6. 2017

Moravská galerie v Brně spustila on-line katalog svých sbírek. Zařadila se tak po bok světových galerií a muzeí jako jsou Guggenheim Museum v New Yorku nebo Albertina ve Vídni, které poskytují veřejnosti on-line informace o svých sbírkách umění, jež schraňují. Termín spuštění webového katalogu byl záměrně stanoven na 5. 6. 2017, kdy Moravská galerie slaví výročí 200 let od symbolického založení sbírky vytvořením prvního zápisu do inventární knihy.

Manažeři projektu: Miroslav Divina, Pavla Obrovská

Technická správa webu: lab.SNG – Michal Čudrnák, Igor Rjabinin

Grafické řešení: Lukáš Kijonka

Spolupráce: Slovenská národní galerie (SNG)

Prostřednictvím webové stránky http://sbirky.moravska-galerie.cz prezentuje Moravská galerie veřejnosti své sbírky obsahující téměř 200 tisíc uměleckých předmětů různého charakteru – volné umění, tedy malbu, kresbu, grafiku a plastiku od nejstaršího období po současnost, tak i fotografii, užité umění, grafický design a architekturu. Moravská galerie si tímto krokem připisuje prvenství mezi příspěvkovými organizacemi Ministerstva kultury, které zveřejňují kompletně své sbírky on-line. Svým rozsahem konkuruje katalog i kolektivním portálům zpřístupňujícím české muzejní sbírky, jako jsou Registr sbírek výtvarného umění (201.037 zveřejněných sbírkových předmětů) či eSbírky – kulturní dědictví on-line (111.509 zveřejněných sbírkových předmětů).

Moravská galerie tak zásadně mění přístup práce s veřejností, jíž umožňuje moderní způsob vyhledávání informací. Po dvou stech letech ukazuje své sbírky ve zcela novém zorném úhlu – pomocí digitálních technologií zprostředkovává široké spektrum výtvarného umění různých médií, materiálů a technik. Zároveň se snaží představit své sbírky v jejich úplnosti. „Změní se tak nejen pohled na kulturní hodnoty, které Moravská galerie spravuje – běžný uživatel si uvědomí bohatství sbírkového fondu, ale otevřou se i možnosti práce se všemi sbírkami tam, kde fyzická manipulace se sbírkovým předmětem není možná. Sbírky touto virtuální cestou otevíráme všem badatelům, studentům, pedagogům, ale i osobám fyzicky znevýhodněným. Otevření se co nejširší veřejnosti je jednou z našich priorit. Těším se na to, co vše nám zveřejnění sbírek přinese.“ řekla Pavla Obrovská, vedoucí Odboru správy sbírek Moravské galerie.

Součástí on-line katalogu sbírek bude i možnost vytváření tzv. sbírkových kolekcí, které budou propojovat jednotlivé sbírky napříč. Jednou z prvních bude kolekce akvizic ze soutěže Mezinárodní bienále grafického designu, kde se propojí přírůstky od počátku přehlídky v roce 1964 až do současnosti. Další kolekce budou zase propojovat celky odkazů významných osobností, či celé konvoluty uměleckých děl, které získala Moravská galerie do sbírky od sběratelů a mecenášů.

Webová stránka umožňuje vyhledávání dle autora, techniky, výtvarného žánru, materiálu, námětu a také místa vzniku. Ke konkrétnímu dílu jsou v katalogu přiřazeny základní informace – signatura, jméno autora, název díla, místo a datum vzniku, technika, rozměry, datum akvizice, žánr, původnost, inventární číslo. Cílem Moravské galerie je tuto databázi neustále doplňovat o novou obrazovou dokumentaci, zpřesňující data, články a další. „Dokumentace sbírek je jedním ze základních pilířů práce se sbírkami. Přestože první digitální záznamy vznikly již na přelomu let 1997/1998, tedy před téměř dvaceti lety, k naplnění databáze v její dnešní komplexnosti došlo až v posledních letech, a to zejména díky systematické práci mnoha kolegů. Intenzivní přípravy na podobě webového katalogu sbírek s kolegy ze Slovenské národní galerie mají výsledek v podobě velmi zdařilé on-line prezentace.“ sdělil Miroslav Divina, vedoucí Managementu sbírek Moravské galerie v Brně.

Inspirací pro vytvoření efektivního vyhledávacího katalogu on-line byla slovenská databáze www.webumenia.sk spravovaná Slovenskou národní galerií. Právě s autory tohoto webu Moravská galerie úzce spolupracovala a využívala zkušenosti expertů z centra lab.SNG. V muzejní obci se jedná o významný počin, protože sdílení technologií a technických řešení mezi institucemi není běžné, přestože právě zde je požadavek na předávání informací a spolupráci nanejvýš potřebný. Mimořádně vstřícná spolupráce se slovenskými partnery umožnila Moravské galerii připravit webový katalog, který dosahuje kvalit odpovídajících světovým standardům.

Spolupráci si pochvaluje i generální ředitelka Slovenské národní galerie: „Vždy ma hnevala a zároveň udivovala vášeň mnohých inštitúcií všetko zatvárať a neprimerane chrániť a pritom našim hlavným poslaním je služba verejnosti.  My sa netajíme otvorenou filozofiou, preto sprístupnenie zbierok online s dielami vo vysokom rozlíšení a s možnosťou ich stiahnutia (v prípade autorsky voľných diel) bolo prirodzeným krokom vo vývoji správy zbierok v SNG. Som rada, že sa práve progresívna Moravská galerie rozhodla podstúpiť tento krok a dokonca nás prizvala k spolupráci. Je to príklad toho, ako si môžu inštitúcie s obmedzeným rozpočtom pomáhať realizovať jedinečné projekty, z ktorých má osoh nie len český návštevník, ale aj slovenská či svetová verejnosť.“

V návaznosti na spuštění webového katalogu budou nejreprezentativnější části sbírky Moravské galerie zpřístupněny i na Webu umenia. Půjde o první významné rozšíření tohoto slovenského kolektivního portálu o zahraniční přírůstky. Sbírka Moravské galerie tak přispívá k záměru rozšiřování portálu o díla dalších zahraničních institucí v rámci tohoto projektu, který se tak stane mezinárodní platformou pro prezentaci sbírek výtvarného umění.

Mária Bohumelová, ředitelka úseku výzkumu a rozvoje Slovenské národní galerie podtrhuje nutnost expandovat v digitální sféře: „Často som svedkom toho, ako múzeá či galérie na Slovensku zatvárajú oči pred novými technológiami. Digitálny vek sa nedá ignorovať – má naopak motivovať k využitiu existujúcich možností pri uchovávaní, zdieľaní, ochrane a prezentácii kultúrneho dedičstva, ktorého kľúčovými správcami sú práve múzeá a galérie. Digitalizácia zbierkových predmetov, práca

s digitálnym obsahom, spolupráca s IT sektorom, aplikácie a digitálne platformy podporujúce odborné činnosti musia tvoriť súčasť múzeí a galérií 21. storočia. Teší ma, že Moravská galerie je jednou z nich. Verím, že je to len začiatok našej digitálnej spolupráce.“