TZ: Prastánek Františka Skály na Malostranském náměstí

Prastánek Františka Skály na Malostranském náměstí / národní galerie v Praze / Praha / 1. 6. 2017

Prastánek Františka Skály na Malostranském náměstí

Návštěvnicky úspěšná výstava František Skála Jízdárna, kterou pořádá Národní galerie v Praze ve Valdštejnské jízdárně, expanduje na Malostranské náměstí. 15. června tam bude odhalen Prastánek, jeho provozu se ujme Ondřej Kobza.

Prastánek je více než šest metrů vysoký objekt, který František Skála vytvořil ze tři sta let starého dubového kmene. Jeho součástí je skutečný stánek, kde se budou moci kolemjdoucí občerstvit a prozkoumat další artefakty, které v následujících měsících umělec připraví. O návštěvnickou obsluhu Prastánku, který bude v provozu až do konce výstavy 3. září, se postará známý pražský kavárník Ondřej Kobza. Prastánek, jako netradiční socha ve veřejném prostoru, se zároveň stane součástí letošního ročníku festivalu Sculpture Line.

„Prastánek má sloužit jako místo setkávání, centrum nečekaných interakcí, prostor občerstvení fyzického i duchovního. Odkazuje k městským kioskům, trafikám a stánkům. Oproti nim však není industrializovaným obchodem, ale organicko-rukodělným objektem. Prastánek přináší do turistické plantáže Malé Strany zdivočelou přírodu a zplanělou architekturu. Odkazuje k jiným než pragmatickým hodnotám,“ říká o svém architektonickém díle František Skála.

Prastánek bude na Malostranském náměstí instalován v rámci probíhající výstavy Národní galerie v Praze ve Valdštejnské jízdárně, kterou dosud vidělo na 35 tisíc návštěvníků. Ta představuje v netradiční architektuře Skálova díla od roku 2004 do současnosti. Již nyní – v polovině výstavy – je zřejmé, že bude patřit k nejúspěšnějším projektům Národní galerie letošního roku.

František Skála (1956) patří k nejvýraznějším postavám českého umění posledních třiceti let. Jeho tvorba je nezávislá na dobových trendech a vyznačuje se dlouhodobou kontinuitou témat, postupů i osobních postojů.