TZ: Začíná stavba rozhledny Doubravka XIV. navržené Hutí architektury Martina Rajniše

Začíná stavba rozhledny Doubravka XIV. navržené Hutí architektury Martina Rajniše / Praha / 17. 5. 2017

Na Čihadlech na Černém Mostě v nejbližších dnech začne výstavba očekávané vyhlídkové věže Doubravka XIV. Půjde o první veřejně přístupnou rozhlednu na území hlavního města od roku 1992, kdy byl dokončen Žižkovský vysílač. Jméno rozhledně vybral její autor prof. ing. arch. Martin Rajniš se svým týmem Huť architektury a vtiskl jí podobu výrazné originální konstrukce, které dominují tři masivní nohy. K vrcholu věže s podestou ve výšce 20 metrů povede 98 schodů. První návštěvníky rozhledna přivítá už letos na konci září. Souběžně bude převedena do vlastnictví MČ Praha 14.

„Mám velkou radost, že se tento dlouho připravovaný projekt konečně začíná realizovat. Doubravka vyroste na kopci Horka a je pro nás velmi silným symbolem. Rozhledna bude jednou z ikon naší městské části a zároveň otevře celý areál Čihadla veřejnosti. Je základem velkorysého projektu Cesta k Doubravce, jehož součástí se postupně stane množství prvků drobné krajinné architektury, sportovních nebo volnočasových aktivit," říká Mgr. Radek Vondra, starosta městské části Praha 14, který stál u vzniku myšlenky rozhledny.

Rukopis Huti architektury se promítnul do podoby trojbokého jehlanu i do zvoleného materiálu. Převládá snadno obnovitelné, ale trvanlivé akátové dřevo (přes 5,5 kilometru kmínků), doplněných o dubové, modřínové a ocelové prvky. Hlavní věž  se bude  díky korouhvi  tyčit do výše 23,5 metru, stavební náklady dosáhnout ke 3 milionům korun. Rozhledna bude otevřena celoročně, a to zdarma.

Podle starosty Vondry je financování stavby Doubravky XIV. symbolické a v mnoha ohledech i novátorské. Náklady v naprosté většině pokryl dar investiční společnosti Landia Management s.r.o., která v Praze 14 úspěšně rozvíjí rezidenční projekty (např. nová čtvrť Rajský vrch) a měla na starosti i přípravu celého projektu rozhledny.

Do realizace se však mohou zapojit všichni Pražané. Mimo jiné z toho titulu, že park Čihadla se má postupně proměnit v jeden z nejatraktivnějších volnočasových areálů v Praze, ideálních pro cyklisty, vyznavače běhání nebo milovníky (nejen městské) přírody.

„Rozhledna je věcí veřejnou, veřejným zájmem, společně sdílenou ideou a vyšším zájmem. Pro participanty jsme proto vyčlenili všech 98 schodnic, které si mohou zájemci koupit a vyfrézovat na ně své jméno nebo vzkaz ostatním (svatební dar, dar k narozeninám, vzkaz lidstvu atd.). Tím získá Doubravka kolektivního ducha, takový spolek dobrodinců a ochranitelů," vysvětluje architekt Martin Rajniš, který podobný princip úspěšně uplatnil už v případě rozhledny Máminka v Hudlicích na Křivoklátsku. V případě Doubravky bude cena jednoho schodového stupně pro fyzické osoby začínat na 5 000 korunách. Dárci získají i originální certifikát podepsaný autorem stavby z Huti architektury. Prodej začne 1. června přes facebookovou aplikaci.

Participace veřejnosti se neodrazí jen na finanční spoluúčasti, ale i na dalších aktivitách souvisejících s výstavbou. Huť architektury, která bude nad bezmála čtyři měsíce trvající výstavbou bdít, připravuje několik akcí otevřených pro obyvatele Prahy. Bude k nim patřit například odkorňování akátových kmenů, které budou použity v rámci konstrukce, nebo workshop zaměřený na venkovní dřevostavby typu rozhleden a dalších projektů. Detaily budou zveřejněny na facebookové stránce Doubravky.

Další otevření lokality Čihadla plánuje ve spolupráci s Lesy hl. města Prahy také městská část Praha 14. „Vzhledem k tomu, že celý areál zná i přes unikátní skladbu flóry a fauny jen minimum obyvatel hlavního města, až do září bude probíhat několik komentovaných prohlídek lesoparku. Zájemce o historii nebo přírodovědná specifika místa provedou poutavou formou odborníci,“ dodává starosta Vondra.

Zmíněný širší projekt Cesta k Doubravce do budoucna počítá s postupnou revitalizací turistických tras, cyklotras a dalších komunikací. Součástí záměru je také osazení mnoha prvků drobné architektury, vzniku odpočinkových, relaxačních nebo piknikových míst, zázemí pro občerstvení přímo u samotné Doubravky nebo vznik dětského hřiště v rezidenční čtvrti Rajský vrch, které bude zpřístupněno už letos na podzim. Zároveň MČ připravuje společně s Vysokou školou tělovýchovy a sportu Palestra návrh dlouhodobého rozvoje této cenné přírodní rekreační zóny. Jednou z hlavních dominant se do budoucna stane i připravovaný sportovní areál při ulici Ocelkova, který vznikne revitalizací nevyužívaných ploch.

Autorský tým projektu Doubravka XIV.: Martin Rajniš, David Kubík, Tomáš Kosnar, Sven Nevlida, Tomáš Fremr