TZ: Soutěž „Máš umělecké střevo?” vyhrály studentky Gymnázia Jana Keplera z Prahy

Soutěž „Máš umělecké střevo?” vyhrály studentky Gymnázia Jana Keplera z Prahy / Praha / 12. 5. 2017

V Galerii Rudolfinum se v pátek 12. května 2017 uskutečnilo osmé finále mezinárodní soutěže „Máš umělecké střevo?”, která přibližuje současné výtvarné umění studentům středních škol. Do finále postoupilo celkem 25 projektů z celé České republiky. Studentské práce hodnotila odborná porota v čele s výtvarníkem Richardem Loskotem, letošním finalistou Ceny Jindřicha Chalupeckého. Jako nejzajímavější projekt byla označena práce sesterského dua Dorothey a Johany Hofmeisterových z Gymnázia Jana Keplera v Praze.

Letošní již osmý ročník soutěže „Máš umělecké střevo?“ se zaměřil na aktuální téma Hranice. Studenti měli za úkol zamyslet se nad smyslem a podobou hranic v době globalizace, ale také rostoucí tendence vymezování národních rozlišností.

Celostátního finále se zúčastnilo více než sto studentů z desítek škol i se svými pedagogy. Odbornou porotu nejvíce zaujal projekt „KPZ v Oké-Ale“ dvojice sester Dorothey a Johany Hofmeisterových z Gymnázia Jana Keplera v Praze. Ve své práci mapují hranice fiktivního území, na které přichází cizinec. Pro něho vytváří mapy a KPZ (krabičku poslední záchrany), pomocí nichž se na neznámém území může zorientovat. „Obě autorky nabídly netradiční ztvárnění hranic jak současného světa, tak světa své fantazie" říká jeden z organizátorů soutěže Ondřej Horák. Odměnou pro autory vítězného projektu je putovní cena od umělkyně Pavly Scerankové a možnost vystavit své práce v prostorách Galerie Rudolfinum nebo také grafické tablety společnosti Wacom a Amos Software. Mezinárodní porota soutěže ocenila ještě dalších pět projektů. „Překvapila nás kvalita a různorodsot finálových prací, pro porotu bylo těžké vybrat ty nejzajjímavější" říká předseda poroty, umělec a finalista letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého Richard Loskot. Součástí soutěže bylo také vyhlášení ceny za Výjimečný pedagogický počin, kterou letos získala Alena Brabcová z Ekogymnázia a SOŠ Multimediálních studií v Poděbradech.

Soutěž MUS se poprvé představila také v zahraničí. Vítězové ze Slovenska, dvojice studentek Vanesa Múdra a Anna Mária Bednárová, a studenti z budapešťského gymnázia Bódi Norbert a Fejes Gábor​ se setkají s českými laureáty v červnu v Moravské galerii v Brně na společné výstavě jejich projektů.

Další ročník soutěže bude vyhlášen v září 2017 a do soutěže se vedle Maďarska a Slovenska zapojí také Polsko a Německo.

„Máš umělecké střevo?”

Soutěž „Máš umělecké střevo?” vznikla v roce 2009 a od té doby se do jejího pořádání zapojily další instituce jako Národní Galerie v Praze, Moravská galerie v Brně, Centrum současného umění DOX nebo Galerie Rudolfinum. Od roku 2012 je soutěž součástí doprovodných aktivit Ceny Jindřicha Chalupeckého. Každoročně soutěž osloví většinu středních škol a gymnázií u nás. Studenti během roku zpracovávají vždy jiné téma a posléze je prezentují ve vybrané pořadatelské instituci, která se každý rok obměňuje. Práce jsou hodnoceny porotou odborníků, jež tvoří umělci, teoretici umění a pedagogové. V předchozích letech v porotě zasedli teoretici Marie Bergmanová, Radomíra Sedláková, Ondřej Chrobák, Karin Kottová, Vanda Skálová, Luba Hédlová nebo Silvie Šeborová či Jan Skřivánek, novinář Jan H. Vitvar, umělci Michal Pěchouček, Pavel Sterec, Markéta Kinterová, Jan Fabián, Milena Dopitová, Marek Meduna, Ondřej Brody nebo Filip Cenek. Putovní Cenu Uměleckého střeva, kterou získá nejzajímavější projekt, zhotovila sochařka Pavla Sceranková. Více informací najdete na www.umeleckestrevo.cz.