TZ: Výstava Adély Součkové v Berlíně předznamenává intenzivnější zahraniční program Společnosti Jindřicha Chalupeckého

Výstava Adély Součkové v Berlíně předznamenává intenzivnější zahraniční program Společnosti Jindřicha Chalupeckého / Galerie Českého centra v Berlíně / Berlín / 11. 5. – 15. 6.

Výstava Adély Součkové v Berlíně předznamenává intenzivnější zahraniční program Společnosti Jindřicha Chalupeckého

Výjimečný výstavní prostor brutalistní budovy Českého centra v Berlíně bude v květnu a červnu hostit výstavu Adély Součkové nazvanou O Zemi a jejích dětech. Projekt spoluorganizuje Společnost Jindřicha Chalupeckého v souladu se svým posláním otevírat české umění zahraničnímu kontextu. „Dosud se tak dělo především skrze rezidenční pobyty laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého v New Yorku. Právě vystavování českých autorů v zahraničí, ideálně v dialogu se zahraničními umělci a uměleckými scénami, je ovšem jedním z našich hlavních cílů do budoucna,“ vysvětluje ředitelka Společnosti a kurátorka výstavy Karina Kottová. Vernisáž výstavy, která se skrze videoesej a prostorovou instalaci objektů, maleb a tisků na textiliích dotýká existenciálních výzev, kterým jako obyvatelé naší planety čelíme, proběhne 11. května od 19 hodin. Výstava potrvá do 15. června.

České centrum v Berlíně se přirozeně snaží mapovat česko-německé vztahy a propojení mezi oběma kulturními a uměleckými scénami. Výrazná osobnost nastupující výtvarné generace Adéla Součková diplomovala zároveň v Praze a Drážďanech, žije mezi Prahou a Berlínem. Zná tedy dobře oba kontexty a může je zajímavě přemostit. Samotná výstava má ambici překračovat propasti nejen kulturního charakteru. „Skrze výstavu O Zemi a jejích dětech zamýšlím vytvořit epos současné doby, který bude vyprávět příběh našeho světa od začátku do konce. Chci jím propojit jazyk krajiny, jazyk počítače a lidský jazyk tak, aby ukotvil prostředí, ve kterém se nacházíme,“ popisuje svůj záměr Součková. „Jsou hlasy, které přicházejí zvenku i zevnitř. Jsou lidské duše a je duch doby a to všechno se vzájemně proplétá. Mytologie vypráví příběhy o tom, jak tomuto mísení rozumět.“

Výstava Adély Součkové je součástí širšího plánu aktivit Společnosti Jindřicha Chalupeckého v německém hlavním městě. Společnost, která v posledních dvou letech významně rozšiřuje svoji činnost, připravuje na příští roky do Berlína další projekty, například samostatnou výstavu Barbory Kleinhamplové v SAVVY Contemporary na začátku roku 2018. „Zveme také německé kurátory na výzkumné cesty do České republiky. Neomezujeme se ale jen na Německo – již v červenci budeme otvírat velkou skupinovou výstavu ve ForumBox Helsinki, další projekty se rýsují v Londýně, Římě nebo Lyonu,“ uzavírá Kottová.

Adéla Součková: O zemi, jež se probouzí z nepokojného snu a o jejích dětech, co zamotané v datech se znovu dívat učí

Mytologie Adély Součkové je současně vizionářská a primitivní. Zatíná zuby do těch nejevidentnějších obrazových a narativních archetypů až klišé, aby je rozžvýkala na kusy a zase pospojovala v útvary nabývající nové vědomí – příslib něčeho, co má teprve přijít. Samostatný výstavní projekt připravený pro galerii Českého centra v Berlíně je zhmotněním autorského eposu o Zemi a jejích dětech, které se zapletené v datových tocích a pohlcené nadvládou ega vzdálily své matce, a tudíž také vlastní přirozenosti. Skrze videoesej a prostorovou instalaci objektů, maleb a tisků na textiliích se tak Součková ze specifického úhlu pohledu dotýká existenciálních výzev, kterým čelí poněkud tápající obyvatelé této planety. Země se probouzí z nepokojného snu a jak se dalo očekávat, není v nejlepší náladě. Rozhlíží se kolem sebe, jadrná a poetická, připravená zatančit pro své děti destruktivní tanec, který je snad přiměje prostoupit svou (virtuální) realitou a na druhé straně najít zemi zaslíbenou.

Adéla Součková (1985) žije a pracuje mezi Prahou a Berlínem. V roce 2014 diplomovala na pražské Akademii výtvarných umění v ateliéru Vladimíra Skrepla a Jiřího Kovandy a současně na drážďanské Hochschule für Bildene Kunste. Již během studia si Součková vytvořila specifický rukopis a tematický záběr, od malířské tvorby se postupně posunula také k prostorovým realizacím, performance a videu, přičemž její aktuální projekty jsou zpravidla syntézou několika nebo všech těchto poloh. Samostatné výstavy autorka představila například v Zwitschermaschine Gallery v Berlíně (2016), Galerii Panel v Praze (2015), Galerii Kostka,

MeetFactory v Praze nebo Okazi Gallery v Berlíně (2013), participovala na skupinových výstavách v rámci nezávislé i institucionální scény v České republice i zahraničí – MWW Wroclav, Lage Egal Berlin, Dům umění města Brna, Národní galerie v Praze, Armaturka v Ústí nad Labem ad.

Galerie Českého centra v Berlíně, 11. 5. – 15. 6. 2017

Projekt vznikl ve spolupráci se Společností Jindřicha Chalupeckého

Kurátorka: Karina Kottová

Autorka: Adéla Součková

Postprodukce: Martin Blažíček

Hudba: Markéta Lisá

Zpěv a přednes: BioMasha a Olivie Adamsová

Animace: Matouš Svěrák

Informace o aktuálním doprovodném programu Ceny Jindřicha Chalupeckého najdete zde: http://www.cjch.cz/cz/event