TZ: Most Brno, Praha, Mexiko, Jihlava

Břetislav Malý, Julius Reichel, Jimena Mendoza / Most Brno, Praha, Mexiko, Jihlava / kurátor: Adam Vrbka / Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě: Galerie Alternativa / Jihlava / 4. 5. - 4. 6. 2017

Břetislav Malý, Julius Reichel, Jimena Mendoza: Most Brno, Praha, Mexiko, Jihlava

kurátor: Adam Vrbka

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě / Galerie Alternativa

Komenského 10, Jihlava (www.ogv.cz)

4. 5. - 4. 6. 2017

Město Jihlava leží u cesty. U veliké dopravní tepny, slouží spíše jako orientační bod, než jako cíl. Na výstavě Most Brno, Praha, Mexiko, Jihlava však Jihlava ztrácí funkci pouhého patníku, ale funguje jako místo setkání a dialogu. Tři umělci z různých měst světa představují svoji tvorbu v Galerii Alternativa. Jedná se o Břetislava Malého, Jimenu Mendoza a Juliuse Reichela.

Břetislav Malý - vycházející hvězda z prostředí brněnské FAVU, Julius Reichel - stálice pražské umělecké scény a Jimena Mendoza - mexická umělkyně označená na jaře roku 2016 časopisem Artsy jako jedna ze třiceti mladých umělců ve světě, které stojí za to sledovat. Tito autoři vytvářejí za pomoci své tvorby v Galerii Alternativa dialog. Dialog děl mladé generace, dialog obrazů, kreseb a soch.

Galerie Alternativa v Jihlavě stojí na hranici mostu, mostu mezi Čechami a Moravou. Vytváří zde pomyslný komunikační uzel, který obě části republiky spojuje i rozděluje. Vést však dialog pouze na území naší vlasti není dostatečné a právě proto je zde třetí pohled - třetí umělec - a zároveň i třetí most. Most, který nespojuje Jihlavu pouze s Prahou nebo Brnem, ale také se současnou světovou uměleckou scénou na druhé straně Atlantického oceánu.

Výstavní dialog tak získává nový rozměr a míchá klasickou malbu s objekty a sochami. Vytváří paralelu mezi evropskou kulturou a kulturou Střední Ameriky. Dialog mezi díly jednotlivých autorů si v galerii hraje s návštěvníkem a diváka nutí přemýšlet nad významem a rozdílným kulturním pojetím mezi prací umělců v evropské a mexické kultuře.

Adam Vrbka, student katedry dějin umění na UMPRUM v Praze, se dlouhodobě zabývá prací se současnými umělci střední a nejmladší generace, ať již formou konfrontačních výstav či jiných výstavních projektů. Od roku 2012 do roku 2014 byl kurátorem Galerie Horní konírna v Mikulově, kde tvořil konfrontace pedagogů se studenty z různých vysokých škol z České republiky. Mimo práce se současnými autory se věnuje také tématu Československého exilového umění 2/2 20. století (např. Koblasa, Mathisen...).

Břetislav Malý, asistent v ateliéru Malby 3 na FAVU v Brně, vystudoval malbu v ateliéru Malba 1 pod vedením Tomáše Lahody a Petra Veselého. Ve své tvorbě se věnuje převážně olejové malbě. Dlouhodobě experimentuje s barvou a strukturou obrazu. V poslední době vystavoval například v Galerii města Blanska, nebo v galerii 101 v Praze.

Jimena Mendoza, mexická umělkyně pracující s médiem kresby, grafiky, koláže, porcelánu a skla. Absolvovala UMPRUM v Praze, kde studovala současně v několika ateliérech: například v ateliéru Visual Arts (pod vedením Mileny Dopitové) a ateliéru Intermediální konfrontace (pod vedením Jiřího Davida). Zaměřuje se na práci s uměním starých kultur, uměním evropského Východního bloku a tyto vlivy míchá s uměním své mexické domoviny.

Julius Reichel studoval například v ateliéru Intermediální konfrontace u Jiřího Davida na UMPRUM a v ateliéru Intermédií na AVU pod vedením Milana Knížáka. Ve své tvorbě se pohybuje na rozmezí obrazu a objektu. Jeho obrazy a instalace jsou vždy plné barev a energie. Často kombinuje obrazy či objekty s věcmi z konzumní společnosti. Například balíky vody či Coca-coly. V poslední době vystavoval například v Nové Galerii v Praze nebo v galerii 101 v Praze.