TZ: DEZIIN urbanature

DEZIIN urbanature / Petrohradské 13 / Praha / 6. - 11. 6. 2017

DEZIIN urbanature

Petrohradská kolektiv uvádí již druhou edici nově vzniklého cyklu DEZIIN, prodejních výstav mladých designérů, které se na adrese Petrohradské 13 konají každý druhý měsíc. Výstava bude pro návštěvníky otevřena od 6. do 11. června 2017. Podtitul akce urbanature naznačuje, že tématem je dialog mezi městem a přírodou a potřeba jejich vzájemného propojení.

„V rámci DEZIIN urbanature se zaměřujeme na autory, kteří ve své tvorbě reflektují přírodu a město. Jejich inspirace vychází ze studie organických forem a architektury. Funkčně a esteticky propojují dva odlišné světy, které se vedle sebe učí žít v symbióze“, upřesňuje kurátorka akce Antonie Lechér z Petrohradská kolektiv.

Město je plné podnětů, inspirace, příležitostí k zábavě ale je i symbolem rychlého tempa a neustálého konzumu. Zaměstnává naše pohledy na množství potencionálního odpadu. V kontrastu s městem v lidech příroda vyvolává pocit klidu, pohody a odpočinku. Ze současného městského života je cítit obrat k přírodě, zájem o kvalitní potraviny, zeleň a zdravé životní prostředí. Začínáme přírodu vnímat jako nepostradatelnou součást naší existence. Město nás přitahuje, inspiruje, ale v jistém smyslu i vysiluje. Budoucnost je otevřena udržitelnému užitnému designu, respektujícímu harmonií z přírody.

„V červnu představí DEZIIN urbanature tvorbu českých i zahraničních designérů, kteří pracují s čistými liniemi, kombinují netradiční materiály a není jim lhostejné, odkud pochází materiál, který ve své tvorbě používají“, doplňuje Antonie Lechér, na co se mohou návštěvníci těšit.

Cílem cyklu DEZIIN je snaha přispět k navrácení pojmu design do oblasti umění, ze které vzešel. Každý druhý měsíc poskytuje pětidenní výstava mladým designérům důstojný prostor pro prezentaci jejich produktů. Ačkoliv je výstava prodejní, prodej samotný není jejím primárním účelem. Produkty jsou sice užitkové, nikoli však spotřební.

Projekt vyzdvihuje design jako specifickou, uměleckou formu produktové výroby, kdy vznik jednotlivých artefaktů prochází konceptuálním vývojem. Výběr jednotlivých produktů je pečlivě volen i s ohledem na jejich vzájemné vztahy. Každá prodejní výstava bude navíc doplněna o hudební doprovodný program, prezentaci autorů a novinek na poli současného designu.

PETROHARDSKÁ KOLEKTIV

Petrohradská 13, Praha 10 – Vršovice

www.petrohradskakolektiv.com