do 31. 10. 2017 / Muzeum umění Olomouc: Výzva pro umělce při příležitosti konání výstavy sochaře Jozefa Jankoviče

Výzva pro umělce při příležitosti konání výstavy sochaře Jozefa Jankoviče / Muzeum umění Olomouc / Olomouc / do 31. 10. 2017

open call 9 : 16

Muzeum umění Olomouc vyhlašuje otevřenou výzvu pro umělce při příležitosti konání výstavy sochaře Jozefa Jankoviče, jednoho z nejvýraznějších představitelů poválečného slovenského umění.

Vizuální umělci z různých oborů a zemí jsou vítáni se svými uměleckými projekty v elektronické podobě: pohyblivý/statický obraz, animace, video, nová média.

Uzávěrka pro podání přihlášek je 31. říjen 2017.

 

Doporučené okruhy uměleckých projektů

1.    Tematika plynutí času a reflexe nastalých změn ve společnosti (socio-kulturní, historické, politické faktory) ve vztahu k individuálnímu jedinci; postkonceptuální vyjádření (elektronický obraz/video v součinnosti s prostorem, objektem, okolním prostředím).

2.   Intervence na tvorbu Jozefa Jankoviče volně rozvíjející jeho originální tvarosloví v rámci vlastního autorského vyjádření.

3.   Využívání postupů z klasických uměleckých disciplín v oblasti nových médií

a současných technologií (po vzoru Jankoviče, který se stal jedním z průkopníků počítačové grafiky ve slovenském výtvarném umění).

Umělecké projekty budou průběžně prezentovány na velkoplošných obrazovkách (obraz 9:16 – vertikálně instalovaná obrazovka v rozlišení FULL HD) ve vstupní části Muzea moderního umění Olomouc (od okamžiku jejich doručení až do konce výstavy, tedy 11. 3. 2018).

U příležitosti životního jubilea Jozefa Jankoviče (listopad 2017) proběhne veřejná prezentace vybraných uměleckých projektů ve formě velkoplošné projekce v prostoru Jankovičovy výstavy v Muzeu moderního umění Olomouc.

Přihlášení

Zájemci se mohou hlásit s autorským uměleckým projektem prostřednictvím přihlašovacího formuláře (zde) nebo na webových stránkách: www.muo.czwww.cead.space s podrobnostmi a připojením následujících dokumentů:

• Umělecký projekt v elektronické podobě s krátkou anotací v čestině/slovenštině nebo angličtině, portfolio umělce, CV s uskutečněnými výstavami.

Je možné přihlásit více děl (pro každé je zapotřebí vyplnit přihlášku zvlášť).

Zasílané textové dokumenty musí být ve formátu PDF, obrázky v JPEG, TIFF, GIF, PNG. Videa v kodeku H.264 / kontejnér MOV nebo MP4, v rozlišení 1080×1920, tj. 9:16 (ne 16:9) z důvodu projekce na vertikálně instalované obrazovce 55“ v nestandardním „otočeném formátu“ v rozlišení FULL HD. Na obrazovkách je možné přehrát také video v nestandardním formátu 18×16, kdy každá z obrazovek prezentuje polovinu tohoto obrazu. V tomto případě prosíme dodat video v rozlišení 2160×1920.

Pro přenos větších souborů dat a videa doporučujeme užít wetransfer.com.

 

Kritéria pro výběr projektů

— Uzávěrka přihlášek projektů je v úterý, 31. 10. 2017. Projekty obdržené po o tomto datu již není možné akceptovat. Rovněž neúplné přihlášky, tedy, které nebudou obsahovat všechny výše uvedené dokumenty v požadovaných formátech, nebudou přijaty.

— Začátkem listopadu 2017 budou informováni umělci, jejichž projekty vybere jury pro veřejnou prezentaci a projekci ve výstavním prostoru.

— Všichni přihlášení kandidáti obdrží doprovodný materiál s výsledky open callu pro umělce

a dokumentací veřejné prezentace a projekce na konci listopadu 2017.

S případnými dotazy se, prosím, obracejte na: opencall@olmuart.cz

s předmětem: Vaše jméno_Flow of Time.

Děkujeme za další šíření výzvy a sdílení s kolegy, známými, studenty a dalšími případnými zájemci.

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).