TZ: Růžový tank, symbol svobody v umění, se stěhuje do Brna – na výstavu KMENY 90

Růžový tank, symbol svobody v umění, se stěhuje do Brna – na výstavu KMENY 90 / Moravská galerie v Brně / Brno / 5. 5. 2016

Komenského náměstí v Brně získá dočasně novou uměleckou dominantu. Před Červeným kostelem bude stát slavný „růžový tank“. Stane se součástí výstavy KMENY 90, kterou Moravská galerie v Brně zahajuje 13. května. Milovníci umění i široká veřejnost si ho budou moct prohlédnout už od 11. května, kdy v nočních hodinách dorazí z pobočky Vojenského historického ústavu v Lešanech. Na jeho cestě ho doprovodí i jeho autor, jeden z nejrespektovanějších umělců současnosti, David Černý.

KMENY 90: RŮŽOVÝ TANK V BRNĚ

Červený kostel, Komenského náměstí

Od 11. 5. 2017

Tank č. 23 sloužil jako památník sovětských tankistů a současně jako symbol komunistické propagandy. Jako jeden z mála takovýchto památníků nebyl po sametové revoluci odstraněn, proto se jej rozhodl student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové David Černý 28. dubna 1991 natřít narůžovo. Za tuto provokaci byl obviněn z výtržnictví. Následovalo natření tanku nazeleno a poté opět narůžovo skupinou poslanců Federálního shromáždění.

„Růžový tank Davida Černého je pro mě zástupným symbolem 90. let, zvláště jejich počátku,“ říká Vladimir 518, kurátor výstavy KMENY 90.

Tank je v současné době součástí sbírkového fondu Vojenského historického ústavu Praha. Své první cesty do Brna se dočkal díky podpoře ředitele ústavu plk. Mgr. Aleše Knížka, který dodává: „Nedovedu si představit, že takto významná výstava o 90. letech minulého století by se měla odehrát bez růžového tanku. Tanku, který je symbolem dvou důležitých událostí 20. století pro Českou republiku: konce Druhé světové války a Sametové revoluce.“

O dočasné převezení růžového tanku do Brna se zasadil ředitel Moravské galerie v Brně Jan Press. „Uvolněná atmosféra 90. let umožnila umělcům svobodně se vyjadřovat k překotnému politickému dění. Akce odehrávající se na ulicích a náměstích jsou její nedílnou součástí. Proto jsme se rozhodli toto ikonické dílo umístit do veřejného prostoru a tuto atmosféru připomenout. Věřím, že Brňákům přiroste tank k srdci.“ zdůvodňuje Press.

Transport růžového tanku je logisticky i technicky velmi náročný. Ve středu 10. května odpoledne bude ve Vojenském technickém muzeu Vojenského historického ústavu v Lešanech naložen na podvalník, na dálnici by se měl dostat ve večerních hodinách, do Brna je mu umožněn vstup po 23.30. V Brně je trasa tanku naplánována přes Pisárecký tunel, Poříčí, Nové sady, Nádražní a Husovu, kudy dojede na Komenského náměstí. Mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní se začne za pomoci jeřábu s instalací tanku před Červený kostel.

Samotná výstava KMENY 90 bude zahájena 13. května od 14.30 na ulici Husova, kde proběhne velkolepá pouliční party, v rámci které vystoupí kapely WWW, Garage a PSH. Vstup na street party bude zdarma.