TZ: MENU LABoratory

MENU LABoratory / Automatické mlýny / Pardubice / 5.–7. 5. 2017

MENU LABoratory / IV. ročník interaktivní přehlídky audiovizuálního umění

5.–7. 5. 2017

Pardubice, Automatické mlýny, Mezi Mosty 436

Pořádá: MENU z.s., Divadlo 29 Pardubice, OFFCITY z.s.

Hlavní část programu letošní přehlídky audiovizuálního umění MENU LABoratory se ve dnech 5.–7.května uskuteční v pardubických Winternitzových mlýnech od architekta Josefa Gočára. Ne nadarmo tak bude jednou z úvodních položek tohoto třídenního kulturního maratonu projekce dokumentu Filipa Remundy s názvem Boží mlýny na prodej, který mapuje aktivity iniciativy Mlýny městu! usilující o další kulturní rozvoj tohoto areálu. Jakým způsobem lze objekt kulturně využívat v současnosti, se pokusí následně ilustrovat tato přehlídka. Ta nabídne různorodý program, který má v podtitulu slova interaktivní a audiovizuální. A přesně tyto disciplíny bude akcentovat jedna z programových linií akce.

Ta zahrnuje několik workshopů, z nichž hned několik bude zcela neopakovatelných. Předně jde o nahrávací workshop s hudebními producenty Ondřejem Ježkem a Federselem s názvem Automatické mlýny jako hudební nástroj. Jeho účastníci budou zaznamenávat a zpracovávat autentické zvuky tohoto areálu, které pak přetaví v hudební koláž. Obdobným způsobem, ovšem s využitím filmových technik, bude pracovat i workshop s názvem 8 milimetrů filmaře Ondřeje Vavrečky. Následovat bude projekce snímku De Potentia Dei, který byl na MFDF Ji.hlava oceněn jako nejlepší experimentální film. Zdokonalit se návštěvníci mohou také ve fotografování díky praktickým fotodílnám od firmy FOMEI nebo si mohou otestovat své hudební vlohy s Tomášem Vondrou (kapela Orient) a jeho pady.

Své místo v programu má však i prezentace současného výtvarného umění. Kristina Fingerland, Olbram Pavlíček a Namor Ynrobyv či Ouroboros Projekt HANY FRISONSOVE a Michaely Karásek Čejkové promění část mlýnice v galerii. Prezentovat se zde ovšem budou i mnohé další projekty spojené nejen s vizuální kulturou. Namátkou jde o diskuzi nejen o procentu na umění s Petrem Dubem ze spolku Skutek, výtvarnou performance Automat, prezentaci Galerie Plato z Ostravy, interdisciplinární projekt Divná místa, kolektiv SodaStream či specifické vydavatelství Kudla Werkstatt.

Rozmanité podoby nezávislé hudební scény, její aktuální trendy a tendence bude zkoumat hudební program přehlídky, který využije atraktivního prostředí Automatických mlýnů v honbě za exkluzivními audiovizuálními zážitky. Na programu naleznete například doposud největší ucelenou přehlídku hudebníků vydávajících pod značkou Baba Vanga. V sobotu 6. května se tak představí tuzemský projekt Střed Světa, maďarský nihilistický noise technař UJ Bála, Chilanka Corazón de Robota, polský producent Maciej Maciagowski nebo pražská akvizice s americkými kořeny Ken Ganfield. Tuto mezinárodní sestavu doplní sami zakladatelé vydavatelství Lucia Udvardyová a Peter Gonda.

I ostatní dny však budou mít atraktivní hudební tečku. Úvodní páteční večer bude patřit weird hip-hopovému one-man projektu z Chicaga s názvem Last King of Poland, specifickým hudebním i vizuálním remixům brněnské hudební a televizní tvorby v podání Járy Tarnovského a Pavla Richtera či skvělé darkpopové naději LAVRA. Party time úvodního dne si však jistě přisvojí kompletní soupiska kolektivu OPAK DISSU, který tepe do zažitých klišé českého rapu. Rituálně taneční závěr pak bude patřit brněnské enklávě. Tu v programu svým DJ setem reprezentují členové promotérského kolektivu AVA a také zástupci Bastl Instruments – tedy komunity, která vyrábí jedny z těch nejzábavnějších synťáků. Kolektiv Bastl Instruments bude zastupovat Outin, Casper a jako host newyorský hudební producent a též autor modulárních syntezátorů a efektů Snazzy.

Z programu zbývá pouze upozornit na mimořádně hudebně nabitý nedělní večer. Ten odstartuje industriální skupina Sklo, následovat poté budou ambientně či vizuálně experimentující projekty Enchanded Lands, McLaren Surface a Ondrej Zajac, přičemž debut posledně jmenovaného ocenil i hudební magazín The Wire. Vrcholem lineupu bude jistě slovenské duo Tittingur. Jejich aktuální album Lavina právem aspiruje na událost roku na slovenské scéně. Zagami Jericho pak pro změnu na scénu českou vtrhla taktéž silou přírodního živlu a představí se se svým charakteristickým mixem postkyberpunkové estetiky a osmdesátkové elektroniky. Hudební historií zpět se vydává i nový projekt Wima Dehaena s názvem BENELUX ENERGY. Ten je zřetelnou reminiscencí gabba kultury 90. let. Tečku za celým programem pak napíše svým závěrečným DJ setem kolektiv sdružený okolo blogu mapujícího současnou klubovou scénu s názvem Gin & Platonic.

Každý den si také ve třech termínech (14h, 16h, a 21h) můžete užít inspirativní prohlídku objektu Automatických mlýnů s komentářem od některého z architektů spolku Offcity.

Kompletní informace o programu, způsobu přihlášení na workshopy a další praktické informace naleznete na webu www.menumusic.cz a www.offcity.cz.