Top5týdne 2. 5. 2017

Byla zahájena výstava Gerharda Richtera, zemřel Vito Acconci, Nejvyšší soud potvrdil rozsudek ve sporu Národní knihovny a studia HXH, nové výstavy současného umění v Brně, Thaddeus Ropac otevírá v Londýně novou galerii navzdory Brexitu.

1/ Zahájení výstavy Gerharda Richtera

Ve středu uplynulého týdne byla zahájena dlouho očekávaná výstava děl Gerharda Richtera v paláci Kinských v Praze. Výstava má za cíl představit návštěvníkům Richterova nejvýznamnější díla a stylová období. Zároveň je součástí oslav Richterova jubilea – umělec letos v únoru oslavil 85. narozeniny a při té příležitosti uspořádal celkem pět reprezentativních výstav, z nichž pouze pražská výstava byla uspořádána mimo Německo.

2/ Zemřel Vito Acconci

Ve věku 77 let zemřel sochař a akční umělec Vito Acconci. Acconci začínal v 60. letech jako básník, od 70. let se ale začal věnovat experimentálnímu umění a zařadil se mezi průkopníky umění performance. "Teprve nedávno jej začala společnost plně chápat. Selhání Acconciho těla, těla umělce, který se zabýval právě tělem a jeho selháními, přišlo příliš brzy," stojí v oficiálním vyjádření Art Agency Partners, Acconciho zástupců.

3/ Nejvyšší soud potvrdil rozsudek ve sporu Národní knihovny a studia HXH architekti

Nejvyšší soud zamítl dovolání Národní knihovny ve věci sporu se studiem HXH (dřívě HŠH) architekti. Studio HXH v roce 2007 napadlo výsledek soutěže na novou budovu knihovny. V soutěži tehdy zvítězil návrh Jana Kaplického, který ale podle HXH nesplnil všechny podmínky. Nejvyšší soud potvrdil, že Kaplického návrh zvítězil v rozporu s pravidly a Národní knihovna je povinna vyplatit studiu rozdíl mezi cenou za druhé a třetí místo. V kombinaci s náklady na řízení a úroky tak knihovna studiu vyplatí téměř 3 miliony korun.

4/ Nové výstavy v Brně - současné umění a Tomáš Džadoň

V brněnských vilách byly v uplynulém týdnu zahájeny nové výstavy. Ve zrekonstruované Jurkovičově vile vystavuje slovenský konceptuální umělec Tomáš Džadoň. Expozice, složená z umělcových ranějších děl, má evokovat "zabydlení" vily novým obyvatelem a vyvolat uvědomění si paradoxnosti života v technologicky vyspělé společnosti, provázené steskem po folklóru. Ve vile Tugendhat pak probíhá krátká týdenní výstava děl Jiřího Davida, Jiřího Kovandy a Romana Ondáka a i v tomto případě bylo snahou umělců vyvolat komunikaci vystavených děl a prostoru, v němž se nacházejí.

5/ Thaddeus Ropac otvírá v Londýně novou galerii

Rakouský galerista Thaddeus Ropac zahájil provoz nové londýnské galerie. Plány na její založení oznámil krátce po odhlasování Brexitu, což veřejnost přijala se značným překvapením. "Umělecký svět se už dávno rozrostl mimo veškeré geopolitické hranice a funguje podle svých vlastních pravidel," říká sebevědomě Ropac. Skrze novou galerii chce podporovat umělce napříč Evropou.


Foto: 1: Gerhard Richter, foto Wikipedia Commons, Hps-poll, 2: Vito Acconci 1973, foto Wikipedia Commons, Valueyou, 3: Všeobecná studovna, foto Wikipedia Commons, Anton Fedorenko.

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.