TZ: První retrospektiva Gerharda Richtera ve střední a východní Evropě začíná již zítra

První retrospektiva Gerharda Richtera ve střední a východní Evropě začíná již zítra / Národní galerie v Praze / Praha / 25. 4. 2017

Dne 26. dubna se návštěvníkům poprvé otevřou palác Kinských a Anežský klášter, které společně hostí téměř osm desítek děl jednoho z nejvýznamnějších umělců současnosti. Gerhard Richter vyjádřil potěšení nad tím, že může v Praze poprvé vystavit svá díla a dodal, že je „nadšený z Prahy, města s tak jedinečnou a bohatou kulturní tradicí, které má tolik co nabídnout vnímavému návštěvníkovi“. 

Výstava vznikala v úzké spolupráci Národní galerie s umělcem. „Podařilo se nám pro Richterovu první retrospektivu ve střední a východní Evropě získat celou řadu stěžejních děl z předních světových galerií jako jsou vídeňská Albertina, londýnská Tate nebo pařížská nadace Louis Vuitton,“ uvádí generální ředitel Národní galerie v Praze a kurátor výstavy Jiří Fajt. Návštěvníci tak mají možnost seznámit se s celou šíří umělcovy tvorby.

Jednotlivé místnosti historických prostor paláce Kinských představují ikonické portréty Richterových dcer Betty a Elly malované podle fotografií, obrazy reflektující všední každodennost i historická a aktuální společenská témata, mořské a horské krajiny, monochromatické šedé obrazy, expresivní abstraktní kompozice, sérii geometrických digitálně vytvářených pruhů a slavné barevné vzorníky. V nedalekém Klášteře sv. Anežky České pak je vystaven malířský cyklus Březinka, reflektující utrpení a hrůzy koncentračního tábora v polské Osvětimi, a monumentální skleněný objekt pracující s hrou dopadajícího a odráženého světla.

Výstava Gerharda Richtera byla připravena ve spolupráci s Goethe-Institutem a Velvyslanectvím Spolkové republiky Německo a je součástí Česko-německého kulturního jara 2017. K vidění bude až do 3. září letošního roku.