Top5týdne 25. 4. 2017

Byli vyhlášeni vítězové Nejkrásnější knihy roku 2016, zemřela Magdalena Abakanowicz, v Brně byly zahájeny tři nové výstavy, proběhla konference Souvislá vrstva v DOXu, Jičín se stal historickým městem roku 2016.

1/ Vyhlášení výsledků soutěže Nejkrásnější kniha

V letohrádku Hvězda proběhlo vyhlášení výsledků soutěže Nejkrásnější česká kniha. V kategorii odborné literatury zvítězil Tabook Bedekr nakladatelství Baobab, v krásné literatuře získala první místo kniha Letec Otto Hanzlíček nakladatelství Labyrint a mezi dětskou literaturou zabodovala Hafanova dobrodružství nakladatelství Kudlapress. Oceněné knihy budou až do 28. května společně s výběrem nejkrásnějších knih světa 2015 k vidění právě v letohrádku Hvězda.

2/ Zemřela Magdalena Abakanowicz

Ve věku 86 let zemřela polská sochařka a výtvarnice Magdalena Abakanowicz (20. 7. 1930 – 21. 4. 2017). Abakanowicz se v počátcích své kariéry věnovala malbě, záhy však začala vytvářet objekty z textilních materiálů a vláken. Její sochy jsou charakteristické nejen materiálem, z něhož jsou vyrobené, ale i fragmentárností. Podle vyjádření Adrzeje Szczerskiho, ředitele Národního muzea v Krakově, se Abakanowicz v tvorbě inspirovala touhou člověka 20. století se znovuzrodit po prožitých katastrofách.

3/ Vernisáže v Brně: Jan Dvořák, Marian Palla a Jana Kalinová

V uplynulém týdnu byly v Brně zahájeny tři výstavy – Nechtěné dědictví na Špilberku a Retrospektiva o 7 dějstvích a Denní tik v MG. Nechtěné dědictví nejen připomíná veřejnosti dílo architekta Jana Dvořáka, ale poukazuje i na velice aktuální téma mizejících architektonických a uměleckých realizací z 2. poloviny 20. století. Retrospektiva Mariana Pally představuje rekonstrukce uměleckých prací, vzniklých podle dostupných fotografií, videí a poznámek. Denní tik Jany Kalinové analyzuje v podstatě svůj vlastní vznik – tedy síť myšlenek a asociací, ve kterém se umělkyně při práci pohybovala.

4/ Konference Souvislá vrstva v DOXu

V Centru současného umění DOX se 19. 4. konala konference o současných podobách malby. Hlavním tématem byly náznaky návratu malby k materiálnosti a prolínání výtvarného umění s moderními technologiemi. Jak DOX zdůrazňuje na svých stránkách, konference o malbě mají již určitou tradici a cílem této konkrétní bylo zhodnotit proměny malby v uplynulých letech. Vedle spousty jiných osobností se konference zúčastnili například Michal Novotný, Vlasta Čiháková-Noshiro, Petr Vaňous, Viktor Čech a Lenka Lindaurová.

5/ Jičín se stal historickým městem roku 2016

Na Pražském hradě proběhlo v uplynulém týdnu vyhlášení ocenění Historického města roku 2016. Cenu, která je každoročně udělována za příkladnou péči o památky a užívání dotací, získalo město Jičín. „Máme obrovskou radost (…), před pěti lety bychom ani nedoufali v umístění,“ uvedl místostarosta Jičína Petr Hamáček. V uplynulém roce bylo v Jičíně opraveno pět památek, v současnosti pokračuje obnova Valdštejnské lodžie.


Foto: 1: Puellae, foto Jeff Kubina (flickr.com), 2: Moravská galerie, foto Wikipedia commons, Tibor Kádek, 3: DOX Centre for Contamporary Art, foto Wikipedia commons, Jan Slavík, 4: Jičín, foto Wikipedia commons, David Paloch.

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.