TZ: Fait Gallery vydává dvě nové LP desky s dosud nevydanými skladbami Milana Grygara

Fait Gallery vydává dvě nové LP desky s dosud nevydanými skladbami Milana Grygara / Fait Gallery / Brno / křest 26. 4. 2017 v 19h

Vydání dvou nových LP desek s názvy „Vizuální partitury“ a „Akustické kresby“ je další součástí probíhající výstavy Milana Grygara “Světlo, zvuk, pohyb” ve Fait Gallery. Desky pokřtí muzikolog Jiří Zahrádka v rámci koncertu Partitury Milana Grygara v podání pražského souboru MoEns ve středu 26. dubna v 19 hodin ve Fait Gallery.

Vznik a vydání limitované edice signovaných LP desek zdůrazňuje souvislost unikátního díla Milana Grygara se zvukem a experimentální hudbou. První deska „Vizuální partitury” obsahuje interpretace vybraných autorových akustických kreseb, které jsou součástí výstavy ve Fait Gallery. Zhudebnění skladeb se ujal hudební soubor MoEns pod vedením Kamila Doležala.

„Vědom si omezení tradiční notace a obeznámen s aktuálním hudebním myšlením a experimenty se zvuky ve světě, začal Milan Grygar vytvářet abstraktní kompozice z linií, barev a geometrických struktur, převoditelné do zvukové podoby konvenčními i méně konvenčními hudebnickými způsoby. Některé nazýval přímo partiturami, v jiných vyzýval ke zvukové interpretaci skrze hudební odkazy v jejich názvech,” říká k autorově práci muzikolog Jozef Cseres, který je autorem doprovodných textů k deskám.

Druhá deska s názvem „Akustické kresby” nabídne dosud nikdy nezveřejněné autorské magnetofonové nahrávky kreseb z roku 1973. „Jeho performativní kreslení, jak ho reprezentují nahrávky na tomto albu, je skvělým příspěvkem do intermediálního umění v celosvětovém kontextu. Autentický materiál, pořízený ve studiu i přímo v pražském ateliéru umělce, na jedné straně dokumentuje vzrušující experimenty s uměleckým mediem v dobách, kdy byl hledačský duch symbolem touhy po svobodě, na druhé dokazuje, že věřit intuici, vsadit na rituální vůli a držet se vize se pořád vyplácí,” dodává Cseres.

Obě LP vydává Fait Gallery v limitovaném a autorsky číslovaném nákladu 500 ks při příležitosti výstavy Světlo, zvuk, pohyb, jejíž realizace byla finančně podpořena Ministerstvem kultury ČR a Statutárním městem Brno.

Partitury Milana Grygara

26/4/2017 v 19.00 hodin

Fait Gallery

Ve Vaňkovce 2, Brno

V průběhu večera zazní skladby: Prostorem půdorysu, Bodová partitura krajiny, Modrá partitura, Antifona

Hudební realizace: Kamil Doležal

Hraje soubor MoEns ve složení: Kamil Doležal, Jiří Pohnán, Martin Chmelař, David Danel, Ondřej Martinovský, Balázs Adorján, Miroslav Pudlák, Oleg Sokolov

Vstupné: 80 Kč/40 Kč pro studenty

Rezervace míst je možná na e-mailu fg@faitgallery.com