24. 4. 2017 / Vyhlásenie finalistov 22. ročníka Ceny Oskára Čepana

Vyhlásenie finalistov 22. ročníka Ceny Oskára Čepana / Klub umelcov, Bratislava / 24. 4. 2017 o 19:00 hod

COČ_vyhlásenie finalistov
V pondelok 24. apríla 2017 o 19:00 prezradí medzinárodná porota mená štyroch finalistov 22. ročníka Ceny Oskára Čepana. Verejné vyhlásenie sprevádzané diskusiou prebehne v Klube umelcov v Bratislave (Dostojevského rad 2, 3. poschodie).

O finalistoch a následne laureátovi 22. ročníka Ceny Oskára Čepana rozhodne odborná medzinárodná porota. Jej novými členmi sú holandská umelkyňa, kurátorka a galeristka Kiki Petratou, umelkyňa a riaditeľka Východoslovenskej galérie Dorota Kenderová a český riaditeľ a kurátor Centra pre súčasné umenie FUTURA, Michal Novotný. Po druhýkrát na miesto porotcov zasadne britská kurátorka Lily Hall a  Barnabás Bencsik pôsobiaci ako kurátor v Budapešti. „Po prvýkrát som sa na Cene Oskára Čepana angažoval pred dvoma rokmi, keď som kurátoroval výstavu finalistov ocenenia v Košiciach. Bol to úžasný a inšpirujúci čas a príležitosť vidieť ich vlastný svet, získať bližší náhľad na kreatívny proces týchto mladých talentov. Minulý rok, kedy som vystupoval už ako člen poroty, sme počas selekcie finalistov spolu so slovenskými a medzinárodnými kolegami viedli vzrušujúcu debatu, ktorá vrcholila k objavu nových ideí a vízií zo strany mladej slovenskej scény. Tento rok sa preto s veľkým očakávaním teším na prihlásené portfólia a som si istý, že výber finálnej štvorky bude sprevádzaný horúcou debatou medzi nami porotcami.“, uvádza Bencsik.

Medzinárodná porota úvodom večera zhodnotí celkovú úroveň prihlásených portfólií, následne vyhlási mená štyroch finalistov. Večer bude zakončený verejnou diskusiou.

Vyhlásení finalisti budú mať polroka na koncepciu a realizáciu diela tvoreného unikátne pre výstavu v Nitrianskej galérii, ktorá prebehne na jeseň.

Cena Oskára Čepana je určená vizuálnym umelcom a umelkyniam do 40 rokov. Možnosť prihlásiť sa nie je obmedzená konkrétnym výtvarným médiom a vzťahuje sa na výstupy v ľubovoľnej oblasti súčasného výtvarného umenia. Laureát Ceny Oskára Čepana získa 2 600 EUR a rezidenčný pobyt v Residency Unlimited v New Yorku. Možnosť zapojiť sa do 22. ročníka ocenenia majú umelci ešte do 15. apríla 2017, kedy sa výzva uzatvára.

Cenu Oskára Čepana organizuje Nadácia Centrum súčasného umenia. Ocenenie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Lily Hall (UK) je kurátorka a kritička so zameraním na súčasné umenie Východnej Európy a Ruska. Pôsobila v Calvert 22 Foundation, galériách Paradise Row, The Showroom a Jerwood Space v Londýne. Spolupracuje na kolaboratívnom multidisciplinárnom projekte They Are Here, prispieva do magazínu Art Licks. Medzi jej realizácie patria projekty Re-Shoot, Tate Modern, Witness, Camden Arts Centre, Their Wonderlands v Grey Area, Brighton a následne MAC Birmingham.

Kiki Petratou (GR/NL) je umelkyňou, kurátorkou a galeristkou pôsobiacou v Rotterdame, Holandsko. Po štúdiu na aténskej Vysokej škole umenia sa presťahovala do Holandska, kde pokračovala v magisterskom štúdiu na Piet Zwart Inštitúte a následne získala druhý magisterský titul na amsterdamskej univerzite z oboru výskumu mediálnych štúdií. V roku 2012 otvorila svoju galériu JOEY RAMONE prezentujúcu začínajúcich umelcov s progresívnym prístupom k tvorbe.

Dorota Kenderová (SK) je umelkyňa a riaditeľka Východoslovenskej galérie v Košiciach. Slovenskú umeleckú scénu nevníma len z pozície manažérky; vyštudovala VŠVU, kde neskôr pôsobila ako odborná asistentka v ateliéri IN na Katedre intermédií a multimédií. Je spoluzakladateľkou bratislavskej galérie HIT, ktorá od roku 2003 vytvára konzekventný výstavný program zohľadňujúci medzinárodný umelecký diskurz.

Barnabás Bencsik (HU) je zakladateľ a riaditeľ maďarskej ACAX|Agency for Contemporary Art Exchange, agentúry na podporu a rozvoj kooperácie medzi lokálnou a zahraničnou umeleckou scénou. Bol programovým koordinátorom v maďarskej pobočke vtedy vznikajúcej medzinárodnej sieti Soros Center for Contemporary Arts. Pracoval tiež v Trafo Gallery v Budapešti a ako hlavný kurátor v Műcsarnok|Kunsthalle, v rámci čoho spoluvytváral projekt reprezentujúci Maďarsko na 49. ročníku benátskeho bienále. V období rokov 2008 – 2013 bol riaditeľom Ludwigovho múzea v Budapešti, no z dôvodu radikálnych zmien kultúrnej politiky Maďarska nebola jeho zmluva predĺžená. Odvtedy pracuje ako kurátor a riadi program ACAX, vystupujúcej ako nezávislá agentúra.

Michal Novotný (CZ) je kurátor, kritik a publicista so stálym zázemím v Prahe, kde pôsobí ako riaditeľ a kurátor Centra pre súčasné umenie FUTURA. Online platforma Artsy ho menovala za jedného z 20 najvplyvnejších mladých kurátorov sveta. V roku 2016 sa tiež stal laureátom Ceny Věry Jirousové odovzdávanej mladým začínajúcim a etablovaným kritikom výtvarného umenia.