Top5týdne 18. 4. 2017

Zlatého lva v Benátkách získala Carolee Scheemann, začala demolice domu na rohu Opletalovy a Václavského náměstí, v Muzeu moderného umění v NY začala přehlídka československé kinematografie, Praha bude investovat do umění ve veřejném prostoru a v Galerii hl. m. Prahy začala výstava Richarda Deacona.

1/ Carolee Schneemann má Zlatého lva

Letošního Zlatého lva za celoživotní přínos výtvarnému umění si z benátského Bienále odnese americká umělkyně Carolee Scheemann. Ta byla jednou z pionýrek body artu a feministické performance v 60. letech, kdy roku 1964 vznikla ikonická performance Meat Joy. Cena bude Schneemann předána 13. května na úvodním večeru Bienále. Od října bude oceněná vystavovat v MoMA v New Yorku.

2/ Demolice na Václavském náměstí

V sobotu začala demolice historického domu na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí. Společnost Flow East vlastnící objekt od 90. let na jeho místě plánuje postavit tzv. Květinový dům se zvýrazněním nárožím. Připomeňme, že proti demolici domu upraveném ve 20. letech Bohumírem Kozákem a Josefem Zachsem stojí odborná veřejnost, která se snažila prohlásit objekt kulturní památkou. Jelikož se to nepodařilo ani po mnoha odvoláních a přezkoumání, může být dům stojící v městské památkové rezervaci UNESCO na základě platného stavebního povolení zbořen.

3/ V MoMA začala přehlídka československé kinematografie.

Ředitel Národního filmového archivu Michael Bregant spolu s filmovým kurátorem MoMA Davem Kehrem připravili program, který zahrnuje širokou škálu snímků, od avantgardních děl Gustava Machatého či Carla Junghanse po politickou satiru Voskovce s Werichem, Haasovu protinacistickou alegorii či Fričovu populární tvorbu. Přehlídka trvá do 23. dubna.

4/ Praha podpoří umění ve veřejném prostoru

Dvě procenta z objemu peněz určených na investice použije hlavní město na podporu umění ve veřejném prostoru. Do konce roku 2018 by mělo být rozděleno 135 milionů korun na vznik přibližně deseti realizací. Za posledních 12 let přitom město podpořilo vznik pouze sedmi výtvarných děl. Každé dílo by mělo projít vývarnou soutěží s odbornou porotou. Návrh prosadila náměstyně primátorky Petra Kolínská za Zelené (resp. Trojkoalici).

5/ Richard Deacon v GHMP

V Městské knihovně v Praze byla ve čtvrtek otevřena výstava britského sochaře, držitele Turnerovy ceny a Řádu britského impérie, Richarda Deacona. Představen je průřez tvorbou. "Deacon se držel materiálnosti sochy a představuje sochu jako objekt, jako něco hmotného, přitom ale nepodléhá tradicionalismu. Myslím, že rozvíjí modernismus, shrnuje ho, ale zároveň se neuchyluje k tradičním metodám," řekl pro HN kurátor výstavy Julian Heynen.


Foto:

1: Eyebody #24 and #5, 1963, Silver print, foto libby rosof (flickr.com)

2: Bouraný dům na Václavském nám., foto Ústav dějin umění AV

3: Eroticon (1929, Gustav Machatý), foto Národní filmový archiv

4: Pomník Jana Palacha (John Heyduk, 2016)

5: Mamut / Mammoth, 1989, hliník / aluminiu, 210 x 485 x 346 cm, Foto © Galerie hlavního města Prahy

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.