Top5týdne 11. 4. 2017

Ministr Zaorálek odvolal ředitele Českých center Jana Závěšického, byla zahájena documenta 14, GHMP vypisuje soutěž na novou vizuální identitu, vyneseny rozsudky v případech vlastnictví Slovanské epopeje a skupiny Ztohoven, zemřel fotograf Jan Malý.

1/ Jan Závěšický odvolán z čela Českých center

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek odvolal z funkce generálního ředitele Českých center Jana Závěšického. Důvodem je závažné manažerské pochybení, konkrétně odmítnutí jmenovat do funkce ředitele pařížského Českého centra Jeana-Gasparda Páleníčka. Páleníček byl do nové funkce vybrán loni v červnu, Závěšický jej ale v lednu místo jmenování propustil pro nadbytečnost. To vyvolalo protesty více než stovky francouzských vědců a spisovatelů, čímž se, podle vyjádření Lubomíra Zaorálka, zbytečně zatížily česko-francouzské vztahy. Novou šéfkou Českého centra se do doby, než proběhne konkurz na nového ředitele, stala Monika Koblerová.

2/ Byla zahájena documenta 14

V uplynulém týdnu byla v Aténách zahájena documenta s pořadovým číslem 14. Na slavnostním začátku tiskové konference vystoupil tým kurátorů a umělců a předvedl část skladby Epicycle Janiho Christoua, která, podle vyjádření kurátorů, nová documenta inspirovala. „Při procházení výstavou se řiďte geografií, nikoliv místy konání velkých akcí. Získáte tak určitý náhled na to, jak jsme při přípravě projektů postupovali,“ radí návštěvníkům kurátor Adam Szymczyk.

3/ Galerie hlavního města Prahy vypsala soutěž na novou vizuální identitu

GHMP ve spolupráci s CZECHDESIGN vyhlašuje soutěž na zpracování jednotné vizuální identity. Přihlásit se do soutěže bude možné do 22. května, ve druhém kole se pak z pětice nejlepších návrhů vybere celkový vítěz na základě podrobnějšího rozpracování návrhu a ukázek konkrétního využití. Aby se účastníci soutěže mohli lépe seznámit s prostředím a zaměřením GHMP, nabízí jim galerie v předem daných termínech prohlídky budov, expozic a propagačních materiálů. Více informací o soutěži lze najít na stránkách CZECHDESIGN.

4/ Byly vyneseny rozsudky v případech skupiny Ztohoven a vlastnictví Muchovy epopeje

Vlastníkem cyklu obrazů Slovanská epopej je město Praha, rozhodl v uplynulém týdnu obvodní soud pro Prahu 1. Rozsudek se opírá především o dobové dokumenty, z nichž podle soudu vyplývá, že Alfons Mucha v žádné fázi tvorby nepočítal s tím, že by se stal vlastníkem díla. Soud neuznal argument žalující protistrany, že Praha nesplňuje podmínky pro vlastnictví. Tentýž soud vynesl minulý týden podmíněné rozsudky nad členy skupiny Ztohoven v případu vyvěšení červených trenýrek nad Pražským hradem. Všichni členové skupiny byli nepravomocně odsouzeni k šesti měsícům se zkušební dobou jednoho roku.

5/ Zemřel Jan Malý

Ve věku nedožitých 63 let zemřel fotograf Jan Malý (16. 4. 1954 – 5. 4. 2017). Malý patřil k první generaci absolventů katedry fotografie na FAMU, proslul především jako dokumentátor a jeden z autorů rozsáhlého časosběrného portrétního cyklu Český člověk. Věnoval se také dokumentaci české předválečné architektury, jeho fotografiemi jsou doplněné například knihy historiků Rostislava Šváchy, Petra Wittlicha a Jiřího Kovtuna.


Foto: 1: Logo Česká centra, foto oficiální stránky Českých center, 2: Kouzlo slova, Slovanská epopej, foto Wikipedia commons, Kenyh Cevarom, 3: Znojmo Domovina, foto Wikipedie commons se svolením Jan Malý

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.